Ugostitelji traže osnivanje Odjela za ugostiteljstvo i turizam pri resornom ministarstvu

Slika /arhiva/logo-hokgif

Hrvatski ugostitelji i turistički djelatnici predložit će osnivanje Odjela za ugostiteljstvo i turizam pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, a tražit će i smanjenje PDV-a na 10 posto za hranu u ugostiteljskim objektima.

To su neki od zaključaka jubilarnog, 20. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika održanog u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske gospodarske komore (HOK).

Zaključke i prijedloge kongresa podržao je i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Istaknuo je kako je u ugostiteljstvu u Hrvatskoj zaposleno oko 60.000 ljudi te najavio kako će od iduće godine biti uvedene stipendije za učenike i studente ugostiteljstva.

Među usvojenim zaključcima, koje su na konferenciji za novinare predstavili predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Vili Šaina i član Upravnog odbora Ceha Ivan Bulić, je i prijedlog Vladi za izmjenu odredbe o 0,0 promila, odnosno ona bi trebala vrijediti samo u slučaju prometnog prekršaja, dok bi se u redovnim kontrolama trebalo dopustiti 0,5 promila alkohola.

Traži se i izmjena Zakona o autorskim pravima, jer sadašnji, rečeno je, omogućava monopolistički položaj udruga za zaštitu autorskih prava.

Također, Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka uputit će se inicijativa za subvencioniranje kamata za namjenske kredite za opremanje ugostiteljskih objekata kako bi se oni prilagodili standardima HACCP-a sustava.

Posebno važnim hrvatski ugostitelji i turistički djelatnici smatraju suradnju s turističkim školama, opremanje njihovih učionica i kabineta kako bi se budućim turističkim kadrovima omogućilo kvalitetno školovanje te poticanje i subvencioniranje deficitarnih kadrova u ugostiteljstvu.

Šaina se osvrnuo se i na jučerašnje negodovanje dijela sudionika skupa koji su njegovo izlaganje okarakterizirali HDZ-ovim predizbornim skupom, budući da je, između ostalog, kazao kako vjeruje u dobru suradnju s ovom Vladom i nakon izbora.

Takvi komentari nisu opravdani, kazao je Šaina te ponovio kako je "naprosto činjenica da je aktualna Vlada napravila najviše od svih do sada za ugostitelje i turističke djelatnike".

Kongres će završiti večeras gastronomskom izložbom "Naše malo veliko blago" na kojoj će 30-ak ugostitelja iz Šibensko-kninske županije predstaviti svoje kulinarske specijalitete i umijeća. (Hina) 



Pisane vijesti