Udruženje marina HGK postalo član međunarodnog udruženja ICOMIA

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/ICOMIA.JPG

Udruženje marina Hrvatske gospodarske komore (HGK) postalo je član Međunarodnog vijeća udruženja pomorske industrije (ICOMIA), koje okuplja nacionalna udruženja pomorske industrije od 1966. i djeluje na jačanju uloge pomorske industrije, izvijestili su u petak iz HGK. Međunarodno udruženje ICOMIA uz ostalo kreira i smjernice razvoja nautičkog turizma, promovira pomorsku industriju kao jednu od ključnih nositelja gospodarstva u priobalnim zemljama te pridonosi rješavanju aktualne problematike s kojom se pomorska industrija susreće u poslovanju.

"Drago nam je što je Udruženje marina HGK postalo dio ove svjetske asocijacije, jer time, osim razmjene iskustava s kolegama iz drugih zemalja, dobivamo i bolji uvid u trendove, svjetske prakse i pristup, ali i utjecaj na međunarodne regulative, pogotovo u EU", ističe u priopćenju predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak, poručujući da će u sklopu tog članstva promicati i hrvatski nautički turizam te pozicioniranje Hrvatske kao jedne od vodećih svjetskih nautičkih destinacija.

Glavni tajnik ICOMIA Udo Kleinitz hrvatskim kolegama poručio je da su zadovoljni što je HGK-ovo Udruženje ušlo u članstvo, jer su s ICOMIA-om proteklih godina uspješno surađivali na zakonodavnom okviru koji se tiče marina i pomorske industrije, uključujući i lobiranje za ukidanje strogih carinskih regulativa i potrebe registracije marina kao carinskih skladišta tipa E, kao i kod značajnog povećanja boravišne pristojbe.

Predsjednik Međunarodnog udruženja marina (IMG), koje djeluje unutar ICOMIA-je, Martinho Fortunato ocijenio je pak da članstvo tog HGK-ovog Udruženja i ICOMIA-u daje dodatnu težini, jer tako predstavlja još veći dio pomorske industrije.

"Nakon nekoliko godina recesije, Hrvatska sada zauzima iznimno važno mjesto na globalnom tržištu s perspektivnom flotom, i čarterskom i onom u privatnom vlasništvu. Očekujemo daljnje jačanje suradnje dviju organizacija na sjednici IMG-a u Splitu u lipnju iduće godine, što će biti i prvi put da se sjednica održava u Hrvatskoj", istaknuo je Fortunato. (Hina)

Ostale vijesti