Splitsko-dalmatinska županija predstavila Studiju prihvatnih kapaciteta turizma

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180709_htz_sdz.jpg

Splitsko-dalmatinska županija predstavila je Studiju prihvatnih kapaciteta turizma na svom području, dokument kojeg je za županiju izradio Institut za turizam, a koji daje odgovore na niz pitanja održivosti i budućeg planiranja razvoja turizma na prostoru županije, pritom vodeći računa o održivom razvoju i kvaliteti života lokalne zajednice. Uz direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića predstavljanju su prisustvovali župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije i dr. Zoran Klarić, znanstvenik s Instituta za turizam. Riječ je o prvoj studiji ovakvog tipa koju je dala izraditi jedna županija u Hrvatskoj, a druga u Europi.

Tom prigodom državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina istaknuo je kako se ovoj problematici pristupa sustavno, na čelu s Vladom RH, preko Ministarstva turizma i sustava turističkih zajednica pa do jedinica regionalne i lokalne samouprave.

„Odgovornost je svih dionika u turizmu u javnom i realnom sektoru da svojim djelovanjem doprinosimo održivom razvoju i kvalitetnom, a ne masovnom turizmu. U reformskom paketu turističkih zakona koje ministarstvo uskoro donosi itekako smo vodili računa o održivosti koje su i motivirale našu odluku o decentralizaciji odluka ali i sredstava kao i mogućnosti osiguravanja dodatnih sredstava za projekte i aktivnosti vezane za turističku i ostalu infrastrukturu. Čestitamo Splitsko-dalmatinskoj županiji što je prva županija u Hrvatskoj koja je napravila jednu ovakvu studiju te apeliramo na sve županije, gradove i općine da uključe komponentu održivosti u svoje strategije razvoja turizma. Ministarstvo turizma na čelu s ministrom Cappellijem preko Vlade RH predložilo je Europskom parlamentu formiranje budžeta za turizam pri EU kako bi zemlje članice iz tog budžeta mogle financirati između ostalog i projekte turističke i ostale infrastrukture. To najbolje pokazuje koliko smo fokusirani na sustavan i cjeloviti pristup ovoj tematici“, zaključio je državni tajnik Glavina.

Predstavljanju je prisustvovao i direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

„Temelj i preduvjet održivog razvoja turizma predstavljaju kvalitetni strateški dokumenti, a Splitsko-dalmatinska županija je izradom ove studije dokazala da prepoznaje smjer dugoročnog i ispravnog upravljanja turizmom pritom vodeći računa o dobrobiti cjelokupne zajednice. Siguran sam kako će ovo biti poticaj i ostalim županijama jer Hrvatska uživa status jedne od najpopularnijih destinacija te je izgledno daljnje jačanje turističkog prometa zbog čega je nužno na vrijeme osigurati kvalitetne uvjete boravka naših gostiju, ali i stanovnika“, poručio je direktor Staničić, pritom uputivši iskrene čestitke Splitsko-dalmatinskoj županiji i Institutu za turizam na izvrsnoj suradnji čiji je rezultat kvalitetan strateški dokument.

Splitsko-dalmatinska županija u proteklih je pet godina zabilježila najveći rast turističkog prometa u zemlji po prosječnoj godišnjoj stopi rasta noćenja od 11 posto, što je za 3 posto više od svih drugih jadranskih regija. Zbog toga se stvara sve jači pritisak na obalne prostore, osobito u sezoni pa je u fokusu javnosti sve više održivi rast i razvoj turizma.

„Mi smo odgovorna županija svjesna značaja turizma za našu zajednicu. Zadovoljni smo dosad ostvarenim rezultatima, ali želimo više i bolje. Da bi to postigli moramo dugoročno planirati pa smo se stoga odlučili na izradu studije koja nam je pokazala u kojem smjeru treba dalje raditi kako bi bili još uspješniji, odnosno kako bi se razvijali u održivom smjeru u korist naših građana“, naglasio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Studija prihvatnih kapaciteta turizma predstavlja prvi dokument jedne turističke regije u Hrvatskoj koji definira ukupni opteretni smještajni kapacitet za područje svakog od šest klastera u županiji.

„Ovo je inovativni projekt na području Republike Hrvatske, a sama studija ovog tipa rijetko se provodi i u svijetu. Jedino održivim razvojem turizma možemo osigurati dugoročnu konkurentnost i željenu poziciju u budućnosti“, izjavio je Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Iako su rezultati studije pokazali da su glavni ograničavajući čimbenici daljnjeg rasta turističke aktivnosti „uska grla“ komunalne i prometne infrastrukture, elektro-energetskog sustava i parkinga, u zaključku se navodi da je daljnji rast i razvoj turizma na području Splitsko-dalmatinske županije moguć upravo uz rješavanje detektiranih „uskih grla“ koji zahtijevaju unaprjeđenje i prilagodbu za boravak većeg broja ljudi od domicilnog stanovništva. Većina izazova nisu prouzročena turizmom već se u špici sezone dodatno potenciraju. Nadalje, studija će pridonijeti boljoj kvaliteti boravka, ukupnoj turističkoj ponudi, većim turističkim prihodima te boljim životom lokalnog stanovništva.

Pisane vijesti