Udruženja ugostitelja zadovoljna najavama nižeg PDV-a

Slika /arhiva/vino1-400.jpg

Udruženja ugostitelja zadovoljna su najavama niže stope PDV-a za usluge smještaja i hrane jer su to tražili dugo godina vjerujući da će im to zasigurno olakšati poslovanje, ali ne vjeruju da će to dovesti i do općeg sniženja cijena usluga nego da će one u većini ostati na sadašnjoj razini odnosno neće se povećavati što smatraju velikom prednošću u situaciji u kojoj sve poskupljuje. Time su predsjednik Udruženja hotelijera i ugostitelja-Turističko poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore (TPV HGK) Franco Palma te potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, član Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK) i restorater Zlatko Puntijar u razgovoru za Hinu komentirali najave ministra turizma Veljka Ostojića da će stopa PDV-a za ugostiteljske usluge biti snižena, ali da to jednim dijelom treba pratiti i sniženja cijena usluga.

Naglasivši kako se s predstojećim najavljenim snižavanjem stope PDV-a konačno poslušalo što sektor govori i traži zadnjih gotovo deset godina, Palma ocjenjuje dobrim prijedlog da to prati i sniženja cijena u primjerice restoranima. Uvijek se, kako kaže, tražila niža stopa PDV-a, ali nije se razgovaralo kako to učiniti te stoga sadašnji pristup ministra turizma ocjenjuje dobrim i poštenim, jer to zasigurno kao jedna od mjera vodi povećanju konkurentnosti. Veća konkurentnost stvara uvjete i interes za određeni sektor ne samo investitora nego i države te Palma vjeruje da je sada pravo vrijeme i šansa za uvođenje niže stope PDV-a. Podsjeća pritom i da se TPV HGK kojemu je on predsjednik zalaže za 10 postotnu stopu PDV-a, ali za sve turističke usluge, a ne samo na smještaj i hranu.

I Puntijar ispred zagrebačkih ugostitelja smatra da se niži PDV treba odnositi na sve turističke usluge, dodajući da će sniženje cijena ugostiteljskih usluga slijedom nižeg PDV-a ipak ovisiti od ugostitelja do ugostitelja, od objekta do objekta. Oni koji već imaju konkurentne i tržišne cijene možda će ih i moći malo sniziti, a oni koji nemaju morat će razmisliti o svom poslovanju. Najgore što se može dogoditi je da se ugostitelje prisili na spuštanje cijena, a onda da to bude na račun kvalitete i da se ugostitelji više okrenu nabavi lošijih, većinom zamrznutih i jeftinijih namirnica kojih na tržištu, kako kaže, nažalost ima dosta. Ne sumnjajući u dobre namjere i stručnost ministra, Puntijar se pita i tko će se od udruga ugostitelja usuditi tražiti od članova sniženje cijena kada se one na tržištu slobodno formiraju i kada su u hrvatskom ugostiteljstvu ionako ispod svih drugih zemalja u Europi.

Dobro je što će ugostitelji dobiti niži PDV, jer će im to omogućiti da 'lakše dišu', ali ako će to pratiti povećanje opće stope PDV-a na sve drugo, pa još nezaposlenost i pad kupovne moći u Hrvatskoj teško da će ugostitelji moći bolje poslovati, tim više što se ni od stranih turista u situaciji krize ne može očekivati neka znatno veća potrošnja, zaključuje Puntijar. (Hina)



Pisane vijesti