U središtu Zagreba 40-ak lokala s kosinama za lakši ulazak osoba s invaliditetom

Slika /arhiva/P-H20161004025378.jpg

Na inicijativu specijalizirane agencije TravAbled, uz podršku Grada Zagreba i turističke zajednice, u dvije ulice u središtu Zagreba - Tkalčićevoj i Jurišićevoj - postavljene su kosine ispred 40-ak lokala za lakši ulazak osoba s invaliditetom.

Postavljanje tih kosina odnosno posebno izrađenih prenosivnih drvenih ploča ispred različitih lokala (kafića, ljekarni, dućana, banaka i dr.) dio je pilot projekta "Slopey" (kosina), kojeg je inicirala agencija TravAbled, jedina u Hrvatskoj specijalizirana za putovanja osoba s invaliditetom. Cilj projekta je omogućiti veću pristupačnost (inkluzivnost) raznih objekata svim građanima i turistima Zagreba.

Nakon postavljanja prvih kosina u Tkalčićevoj ranije ove godine, u utorak su 22 kosine postavljene i u Jurišićevoj ulici. No, one zbog nedostatnih pravilnika ne mogu stalno stajati na pločniku ispred ulaza u lokale, već ih zaposlenici u tim lokalima po potrebi i na zahtjev invalidnih osoba postavljaju na ulaz. Da postoji mogućnost korištenja kosina na ulazima u tim lokalima sugeriraju naljepnice sa specijalnim znakom na njihovim izlozima, na kojima je naveden i broj telefona kojeg treba nazvati da djelatnici iz lokala postave kosinu.

"Za sada su kosine postavljene samo u Zagrebnu, no naša ideja i cilj je da budu i drugdje po Hrvatskoj, u kojoj, nažalost, nema još ni blizu dovoljno adekvatno uređenih ulaza za pristup osobama u kolicama i drugih s invaliditetom. Pogotovo ih je malo ispred i unutar ugostiteljsko-turističkih objekata", naglasio je u utorak koordinator projekta iz agencije TravAbled Siniša Kekić, dodajući da je to i prilog temi ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma (27. rujna), koji je promovirao upravo univerzalnu pristupačnost turizma svima.

Njegov partner u agenciji Stipe Splivalo naglasio je da je to samo dio njihovog većeg projekta da turistički i drugi objekti postanu pristupačni za sve osobe. Zbog njegove realizacije obraćali su se i Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) i javljali su se na natječaje za potpore, no nisu dobro prošli.

"Tražili smo za projekt novac, no unatoč sastancima i lobiranjima, jako je teško probiti barijere u glavi. Obišli smo i nekoliko hotelskih kuća o svom trošku, nudili rješenja, no opet nismo ništa postigli", kazao je Splivalo, dodavši da na postavljanju tih kosina ništa ne zarađuju, već samo žele da ljudima poput njih, u invalidskim kolicima, bude lakše.

Oko izrade kosina, navode, ostvaruju dobru suradnju s Kaznionicom u Lipovici-Popovači, koja ih povoljno izrađuje, čime je zadovoljena i socijalna dimenzija cijelog projekta. Najviše podrške zasad su dobili u Turističkoj zajednici grada Zagreba (TZGZ), koja je projekt kosina u Tkalčićevoj i Jurišićevoj potpomogla s 20 tisuća kuna.

Na predstavljanju i obilasku kosina u utorak u Jurišćevoj ulici bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio da je "važno da je takav projekt krenuo i da će se u Zagrebu nastaviti u vezi čega se vode i razgovori s obrtnicima u središtu kako bi se time 'pokrila' uža jezgra grada". (Hina/FaH)



Pisane vijesti