U Splitu održana sjednica Turističkog vijeća HTZ-a

Slika /2024_webmints/240606_mints_st1.jpeg

Sektor turizma u ovoj godini očekuje daljnji rast prihoda
 Danas je u Splitu održana 34. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice kojom je predsjedavao novi ministar turizma i sporta Tonči Glavina, a na kojoj su članovi, između ostalog, usvojili Izmjene i dopune Godišnjeg programa rada HTZ-a za 2024. godinu. Navedenim izmjenama i dopunama pristupilo se sukladno Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, odnosno zbog očekivanog povećanja prihoda HTZ-a od turističke pristojbe i drugih izvora, a koji je za 5,3 posto veći u odnosu na planirani prihod.

„U Hrvatskoj je u tijeku odlična turistička godina što potvrđuju dosadašnji rezultati, ali i generalni trendovi turističkog prometa. Naime, tijekom prvih pet mjeseci u našoj je zemlji ostvareno preko 4 milijuna dolazaka i gotovo 14 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 12 posto u dolascima i noćenjima. Navedeno će rezultirati i povećanjem prihoda u sektoru turizma, a mi ćemo ta dodatna sredstva usmjeriti u promotivne aktivnosti za jačanje posezone, ali i svih onih projekata koji će doprinijeti ostvarenju ciljeva definiranih Strateškim marketinškim i operativnim planom hrvatskog turizma“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.
 


Hrvatska turistička zajednica do kraja ove godine planira ostvariti prihode u iznosu od 44.578.267 eura, što predstavlja povećanje od spomenutih 5,3 posto u odnosu na prvotni plan, a kada govorimo o sveukupnim prihodima HTZ-a, koji uključuju i Fondove, riječ je o 54.721.389 eura i rastu prihoda od 4,4 posto u odnosu na plan.
 
„Odlični turistički i financijski rezultati koje ostvarujemo, uz sve aktivnosti koje provodimo, pružaju nam optimizam i za razdoblje koje je pred nama. Sada nas očekuje najintenzivniji dio godine, ali istovremeno i pripreme za posezonu, za što je bilo važno donijeti današnje odluke, kako bismo se što bolje pripremili i za taj dio godine, a sve u cilju daljnjeg razvoja cjelogodišnjeg turizma. Svi dosadašnji pokazatelji rezultat su intenzivnog rada cijelog sektora, kojem ovim putem zahvaljujem, te vjerujem kako ćemo zajednički nastaviti ostvarivati sve ciljeve koji su pred nama“, zaključio je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.
 
Dodajmo kako je nakon sjednice Turističkog vijeća HTZ-a predviđen sastanak turističkog sektora Splitsko-dalmatinske županije na kojem će, uz ministra turizma i sporta Tončija Glavinu i direktora Staničića, sudjelovati ključni dionici i predstavnici sektora turizma Splitsko-dalmatinske županije, a sastanku će prisustvovati i župan Blaženko Boban.
 
Dodajmo kako je prema podacima sustava eVisitor najviše noćenja u dosadašnjem dijelu godine ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru, a gledano prema destinacijama u Dubrovniku, Zagrebu, Rovinju, Splitu, Poreču te Zadru.

Pisane vijesti