U Splitu konferencija "Eko turizam u zaštićenim područjima Sredozemlja"

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180306-st_eko_fah.jpg

​Međunarodna konferencija "Eko turizam u zaštićenima područjima Sredozemlja" otvorena je u utorak navečer u splitskom hotelu Cornaro, a na skupu sudjeluje 60 predstavnika zaštićenih područja i turističkih agencija koji zajedno kreiraju nove ekoturističke ponude. Na otvaranja je predstavljena novoosnovana mreža MEET (Mediterranean Experience of Ecotourism - Mediteransko iskustvo ekoturizma) koji će služiti kao platforma parkovima za razmjenu ideja i dijeljenje dugoročnih markentiških strategija. Sudionici konferencije složili su se da eko turizam može biti stvarno rješenje aktualnih turističkih izazova s kojima se suočava Sredozemlje. Konferenciju organizira WWF i partneri u okviru projekta DestiMED koji se financira iz Interreg Med programa Europske unije. Kroz projekt DestiMED prikupljaju se podaci za inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse koje održavaju zajednice zaštićenih područja. U Hrvatskoj projekt se provodi u Parku prirode Lastovsko otočje i Nacionalnom parku Kornati, a provodi ga WWF Adria.

Sretni smo da zaštićena područja na Sredozemlju imaju alate i znanje potrebno kako bi turizam imao pozitivan utjecaj na njihovo područje. Uz to još imaju i mjesto za rad s drugim parkovima kako bi na tržištu promovirali novu viziju mediteranskog turizma, kazao je predsjednik Udruge MEET Antonio Troya. 

Mosor Prvan iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF Adria) istaknuo je da je projekt vrijedan 2,5 milijuna eura i osmišljen na razini Mediterana, a uz Hrvatsku uključuje Grčku, Italiju, Francusku i Španjolsku, te 11 morskih zaštićenih područja na Mediteranu. 

"Eko turistički paketi stvaraju pozitivne mogućnosti za očuvanje prirode i za povećanje prihoda lokalne zajednice jačajući lokalno gospodarstvo uz istovremeno umanjivanje utjecaja turizma na prirodne i kulturne resurse. Projekt je zamišljen tako da u njega uključujemo lokalne zajednice iz projektnih područja, zato su danas s nama predstavnici lokalnih turističkih agencija i parkova. Bit je da kroz set trening aktivnosti podignemo njihove razine kapaciteta za rade kroz turizam. Ovaj projekt ima vrlo konkretan završetak, a ideja je da na kraju projekta imamo razvijene eko turističke ponude koji se mogu prodavati na tržištu", kazao je Prvan.

U projektu sudjeluju OPG-ovi, lokalni proizvođači i pružatelji usluga
 
Na konferenciji "Eko turizam u zaštićenim područjima Sredozemlja" sudjeluje i stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Park prirode Lastovsko otočje Jelena Matoković, koja je istaknula kako je projekt prva tura koja počiva na standardima održivog razvoja i eko turizma, te obuhvaća više od deset lokalnih proizvođača, pružatelja usluga.

Rekla je kako je to prvi put da su pružatelji  usluga, odnosno vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) okupljeni na takav način, zbog čega su zadovoljni rezultatima. Ekologija je još  jedan od načina kako ostvariti prihode i lokalno stanovništvo zadovoljno je jer je to prilika da i oni nešto više nauče, dodala je.

Voditelj projekta Iacopo Sinibaldi rekao je, na novinarske upute, kako je ideja projekta razvijanje eko turizma kao alternative masovnom turizmu. Eko turizam je oblik turizma koji uzima u obzir lokalnu tradiciju i baštinu, kao i bioraznolikost, naglasio je.

"Eko turizam ne uzima već i daje natrag zaštiti prirode. Masovni turizam ima posljedice ne samo na lokalni turizam već i na prirodu, pa tako i u zaštićenim područjima. Problem je i koncentracija turista u ljetnim mjesecima, pa treba razmisliti na koji način redistribuirati turiste tijekom godine", poručio je Sinibaldi. (Hina/FaH) 

EU