U Sofiji održan sastanak ministara turizma Dunavske regije (EUSDR)

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181018_sofija1.jpg

U Sofiji je jučer održan sastanak ministara nadležnih za turizam iz zemalja članica Strategije EU za Dunavsku regiju (EUSDR), održan u okviru 7. godišnjeg Foruma EUSDR i bugarskog predsjedanja Strategijom. Hrvatsku je na sastanku predstavljala pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić. Uvodno se prisutnima obratila ministrica turizma Bugarske, Nikolina Angelkova koja je naglasila važnost suradnje zemalja regije kao i brojne mogućnosti zajedničkih projekata u području turizma i kulture kao glavnim pokretačima cjelokupnog gospodarstva Dunavske regije.

Predstavnici država članica u svojim su govorima potvrdili da prepoznaju politički i gospodarski značaj makro regionalne suradnje i iznijeli svoje ideje vezane uz buduće projekte.
 
Glavna tema sastanka bila je razmatranje mogućnosti zajedničkih projekata iz područja turizma koji bi ujedno promovirali i bogatu nematerijalnu kulturnu baštinu Dunavske regije.
 
Pomoćnica Šarić naglasila je važnost razvoja kontinentalnog turizma u Hrvatskoj što svakako uključuje i područje hrvatskog Podunavlja te predložila ideje za zajedničke projekte, kao što su primjerice projekti koji bi povezali umjetnost tradicionalnog plesa i pjevanja u Podunavlju, ili projekt 'Okusi i mirisi Dunava' koji će promovirati tradicionalnu zdravu hranu u našim zemljama.
 
Zanimanje je izazvao i prijedlog projekta 'Danube Fashion', od razdoblja Vučedola do danas, koji bi promovirao umijeće izrade odjeće, dizajna i mode od vremena ove kulture do današnjeg doba.
 
Ministrica Angelkova zahvalila je na konkretnim idejama i predložila njihovu daljnju razradu.
 
Na kraju sastanka prisutnima se obratila povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku, Corina Cretu te naglasila potrebu za jačim političkim angažmanom nadležnih ministara u smislu potpore provedbi i promocije Strategije koja pruža široke mogućnosti suradnje i napretka svih zemalja članica EUSDR-a.

EU