Ministar Cappelli na konferenciji "Turizam danas i sutra": Vlada stvara uvjete za razvoj turizma u svim segmentima

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181019_GlasIstre1_konf.jpg

Istra je ogledni primjer turizma u Hrvatskoj, ocijenio je u petak ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji "Turizam danas i sutra" koja je održana u Poreču u organizaciji "Glasa Istre". Istaknuo je kako Vlada, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, stvara uvjete za rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva. Skup je okupio brojne turističke djelatnike te predstavnike državne i lokalnih vlasti, a teme dvaju panela bile su - "Koje su granice razvoja turizma?" te "Novi proizvodi i projekti dovode nove goste?". "Nemojmo razgovarati o brojkama već o resursima, financijskom dijelu, konkretnije o tim situacijama", rekao je Cappelli.

„Preuzimajući vlast, zatekli smo loše stanje države i ono sa čim smo najprije krenuli je stabilizacija javnih financija. Zatekli smo negativno stanje i velike financijske neravnoteže. U dvije godine na čelu s premijerom situaciju smo okrenuli na bolje, Fitch i S&P agencije podigle su naš kreditni rejting, pa smo sad prvi put u 15 godina korak do investicijskog rejtinga, što ćemo dostići u narednom razdoblju. Za sektor turizma donosimo paket ključnih reformskih zakonodavnih izmjena, kako bismo sustav učinili efikasnijim i produktivnijim. Nakon stabilizacije Vlada je krenula s rasterećivanjem, pa smo tako za 300 milijuna kuna smanjili teret poduzetnicima koji svojim sezonskim radnicima osiguravaju smještaj i topli obrok. Time, a upravo je to jedan od ciljeva turizma, zadržavamo i otvaramo nova radna mjesta, postajemo konkurentniji i investitorima zanimljiviji. Ove godine nas je prestižni Financial Times istaknuo kao sedmu najzanimljiviju zemlju za ulaganje u turizam, a upravo u 2018. imamo rast investicija u turizmu od 40 posto u odnosu na 2016.“, rekao je Cappelli.

Direktor izdavaštva Glasa Istre Ranko Borovečki istaknuo je kako se svi zasluženo hvalimo rekordnim turističkim sezonama, ali i kako se i na konferenciji postavlja pitanje "do kada će to ići na takav način, kada će to početi štetiti turizmu ali i ljudima koji tu žive". 

I istarski župan Valter Flego smatra kako je vrijeme da se promijeni paradigma po kojoj "ako je turizmu dobro onda je i nama dobro", a korak ka tome su i tema odnosno paneli na konferenciji.

U raspravi tijekom panela uz ostalo je istaknuta potreba produženja turističke sezone odnosno stvaranja uvjeta za turizam tijekom cijele godine, a predstavnici nekoliko istarskih općina i gradova upozorili su i na infrastrukturne i prometne probleme tijekom šprice turističke sezone.

I pulski gradonačelnik Boris Miletić smatra da je nužno stvaranje turizma koji će se odvijati tijekom cijele godine. Spominjući kako je u Puli primjerice problem kada turisti za kišnih dana u dva mjeseca u špici sezone masovno kreću u razgledavanje grada, Miletić je poručio kako su građani ti koji moraju odlučiti kako žele živjeti. "Oni su ti koji trebaju odlučiti treba li turizma biti manje, treba li biti kvalitetniji kao i sve drugo", naglasio je.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević rekao je kako je upravo u Istri po prvi put pokrenuta izrada master plana, još 2004. godine, a kojim je osmišljen razvoj na održiv i odgovoran način. "Među uspjesima master plana je ojačanje predsezone i posezone, spajanje središnjeg djela Istre s priobaljem, a potaknuo je i razvoj Zračne luke Pula", istaknuo je.

Sudionici skupa uz ostalo su istaknuli i važnost partnerskog odnosa s privatnim sektorom te razvoja novih proizvoda, a i ministar Cappelli smatra da još uvijek postoji prostor za razvoj posebice u različitim oblicima turizma poput primjerice cikloturizma. (MINT/Hina/Glas Istre)

Pisane vijesti