U Rijeci 2009. manje turista i više noćenja

Slika /arhiva/RIJEKA, 8.1.2010

Na području grada Rijeke tijekom prošle godine boravilo je gotovo 66 tisuća turista, što je 1 posto manje nego 2008., dok je s nešto malo više od 124 tisuće noćenja u tom gradu zabilježen porast od 6 posto, prvi su podaci Turističke zajednice grada Rijeke.

Ističući da je navedeni pad dolazaka prošle godine posljedica globalne krize, iz riječke Turističke zajednice dodaju i da se to posebno odrazilo na manji broj dolazaka domaćih turista.

Domaćih turista je u Rijeku došlo 15 posto manje nego 2008., ostvarivši 12 posto manje noćenja, a u ukupnim su turističkim dolascima i noćenjima u Rijeci prošle godine sudjelovali s 28 odnosno 26 posto.

Većinu dolazaka (72 posto) i noćenja (74 posto) činili su strani turisti, koji su u Rijeci prošle godine ostvarili znatne poraste, od 6 posto u dolascima i od 14 posto u noćenjima.

Među stranim turistima najviše su noćenja ostvarili Talijani, Nijemci, Španjolci, Francuzi, Slovenci, Japanci, Mađari, Britanci te turisti iz Izraela, Austrije i SAD-a.

Prema smještajnim objektima najviše je od ukupnih noćenja ili 72 posto ostvareno u hotelima, dok ih je u kampovima bilo 12 posto, a u privatnom smještaju i hostelu po 8 posto.

Prosinac 2009. u Rijeci turistički je bio nešto manje uspješan nego cijela godina. Po podacima Turističke zajednice turista je došlo 17 posto manje nego u prosincu 2008., a noćenja je bilo 18 posto manje.

Uz podatke za cijelu prošlu godinu i prosinac, iz Turističke zajednice grada Rijeke ističu i da je u zadnjih devet godina, od 2000. do 2009., Rijeka stalno bilježila porast turističkog prometa, i to ukupno dolazaka od 77 posto te ukupno noćenja od 92 posto.

Tome su, kako dodaju, osim sve većeg okretanja Rijeke ka urbanom turizmu pridonijele i brojne manifestacije koje se u gradu odvijaju tijekom cijele godine, bolja prometna povezanost, obnova postojećih kapaciteta, podizanje kvalitete te novi kapaciteti u privatnom smještaju. (Hina)



Pisane vijesti