U pulski zaljev sletio hidroavion iz Italije

Slika /arhiva/pula-pola-tz-w1.jpg

U pulski zaljev danas je sletio hidroavion kojim se u sklopu projekta Europske unije "Adri Seaplanes" namjeravaju povezati Italija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Grčka.

Probni let hidroaviona cessne C208, koji prima devet putnika, stigao je s druge strane Jadrana iz grada Giulianove, talijanske pokrajine Teramo. Predsjednik te pokrajine Valter Catarra izrazio je zadovoljstvo što je tim projektom izgrađen još jedan most prijateljstva između Italije i Hrvatske.

"Zbog današnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju, osjećam se djelomično kao europski veleposlanik koji vam je došao poželjeti dobrodošlicu. Italiju i Hrvatsku vežu mnoge veze, a ovo će biti još jedna u nizu", poručio je Catarra i dodao kako se nada kako će se, unatoč krizi, veza što prije uspostaviti.

Talijansko izaslanstvo dočekali su predstavnici grada Pule, Istarske županije te pulske Lučke uprave, a pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska talijanskog izaslanstva na dan ulaska Hrvatske u EU.

"To je još jedan uspjeh u izgradnji mostova prijateljstva i povezivanju gradova na Jadranskome moru", istaknuo je Miletić.

Taj će hidroavion idućih dana imati slične probne letove u druge gradove, partnere u tom projektu, poput Giulianove i Brindisija u Italiji, Bara u Crnoj Gori, Vlore u Albaniji te Krfa u Grčkoj.

Projekt Europske unije "Adri Seaplanes", koji se počeo ostvarivati 2010., vrijedan je 2,3 milijuna eura, od čega Pula dobiva 213 tisuća eura. (Hina)



Pisane vijesti