U probni rad pušteni crpna stanica Kažela i ispust Marlera

Slika /arhiva/Medulin_j-kopac-htz-kamp.jpg

U medulinskom autokampu "Kažela" danas su svečano pušteni u probni rad crpna stanica Kažela te kopneni i podmorski ispust Marlera, a ministar turizma Darko Lorencin tom je prilikom rekao da je to "nulto polazište zaštite mora".

Riječ je o realizaciji prvog dijela projekta "Jadran" za koji su ugovor, vrijedan 50 milijuna kuna, kojim će se financirati izgradnja kanalizacijskog sustava medulinske općine, još 2011. godine potpisali Hrvatske vode, općina Medulin i komunalno poduzeće Albanež.

Kako se danas čulo, prvi dio projekta "Jadran", vrijedan 13,9 milijuna kuna, obuhvaća 3,5 kilometara kopnenog ispusta, kilometar podmorskog ispusta te rekonstrukciju crpne stanice Kažele.

Crpnu stanicu svečano je pustio u pogon ministar turizma Darko Lorencin, koji je rekao da je zaštita okoliša preduvjet razvoja, ne samo turizma, nego općenito razvoja određenog područja.

"Ovo je nulto polazište zaštite mora", rekao je ministar Lorencin i dodao da je to za Medulin iznimno važno jer je riječ o općini koja živi od turizma. Istaknuo je kako je zaštita prostora "ključna i jamstvo da ćemo se unedogled baviti turizmom".

"Trebamo štititi svoje more i otoke jer je to ono što nas čini drukčijima od svih ostalih", poručio je Lorencin.

Načelnik medulinske općine Goran Buić istaknuo kako je ta općina u sklopu projekta "Jadran" među prvima u Istri dobila kanalizacijski sustav. Najavio je da će iduće godine izgradnjom uređaja po ostalim naseljima te općine početi njegova potpuna realizacija.

"Kvaliteta turizma i ponude je od danas za nekoliko razina viša te vjerujem da se, gradeći svoju budućnost na kvalitetnoj komunalnoj infrastrukturi, općina Medulin može u svemu približiti svojim turističkim konkurentima, Poreču, Rovinju i Dubrovniku", poručio je načelnik Buić.

Govoreći o važnosti realizacije tog projekta, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Danko Holjević rekao je kako je Hrvatska kao članica Europske unije obvezna izgraditi sustave i raditi na primjeni europskih uredaba o vodama i sustavnoj zaštiti mora od onečišćenja s kopna.

Puštanje u probni rad dijela kanalizacijskog sustava za tu je općinu iznimno važno jer će omogućiti još bolje funkcioniranje turističkog sektora, istaknuo je Holjević, a istarski župan Valter Flego ustvrdio je kako je infrastruktura "preduvjet razvoja turizma nekog područja" te da smo se ovih dana uvjerili koliko je zapravo važna vodozaštita i izgradnja kanalizacijskih sustava. (Hina)



Pisane vijesti