U osječku luku nakon 90 godina uplovio putnički brod s turistima

Slika /arhiva/090720-os-amadeus1w.jpg
Nakon više od 90 godina u osječku luku uplovio je prvi putnički turistički brod "Amadeus Diamond" s gotovo 150 putnika, uglavnom iz SAD-a i Europe, koji je krenuo iz Beča i čije sedmodnevno putovanje završava u Rumunjskoj.



Brodski turistički promet organizirala je osječka putnička agencija "Cetratour" i Lučka uprava iz Osijeka, a brod "Amedeus Diamond" vlasništvo je austrijske putničke agencije "Lueftner cruises".

Uređenje putničkog pristaništa na Dravi u Osijeku financirala je osječka Lučka uprava novcem iz državnog proračuna, a po riječima ravnatelja Lučke uprave Ante Šimića, vrijednost cjelokupne investicije je milijuna kuna.

Šimić ističe kako izgradnja putničkog pristaništa ima veliko značenje za daljnji razvoj turizma u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Dodao je kako se očekuje da će već sljedeće godine ondje pristati pedesetak brodova s oko sedam tisuća turista, a taj bi se broj do 2012. godine mogao povećati i do 20.000.



Turisti koji su prijepodne uplovili u osječko pristanište obići će gradske znamenitosti, poput povijesne jezgre Tvrđe, zatim Kopački rit i baranjsku vinsku cestu, a poslijepodne kreću prema Vukovaru.

Zanimljivo da je Osijek u 18. i 19. stoljeću bio poznat "po dobroj vodenoj povezanosti s Budimpeštom i Bečom" te da su prema tim europskim gradovima dva puta na tjedan parobrodi vozili putnike, rekao je ravnatelj osječke Lučke uprave Ante Šimić. (Hina)


Pisane vijesti