U NP Krka manje posjetitelja, ali slični financijski efekti kao lani

Slika 22.7.2009
Nacionalni park Krka trenutno bilježi nešto manji turistički posjet nego u isto vrijeme prošle godine, ali unatoč tome u istoimenoj javnoj ustanovi koja upravlja Parkom očekuju da bi financijski rezultati do kraja godine mogli biti na lanjskoj razini, doznaje se od Ivone Cvitan, rukovoditeljice Odjela za turizam.

Nakon odličnog travnja s 12 posto više posjetitelja, u lipnju su imali 8 posto manji posjet, što se nastavilo i u srpnju s prosječnih oko 6.500 posjetitelja dnevno, ili oko 500 do tisuću dnevno manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Pritom prevladavaju individualci, a manje agencijske grupe te stranci koji čine oko 80 posto ukupnih posjetitelja, među kojima su najbrojniji Nijemci, Poljaci, Francuzi, Britanci.

Nešto boljem posjetu, posebno Talijana, ali i s drugih stranih tržišta te domaćih, nadaju se u idućih mjesec dana, do sredine kolovoza. No, dodaje da na godišnjoj razini očekuju oko 10 posto manje posjetitelja s obzirom na krizom uvjetovanu manju turističku potražnju.

Zbog toga su ove godine u Parku uposlili i oko 40 sezonskih radnika manje nego lani, pa ih je trenutno oko 50, uz 130 stalno zaposlenih.

Iako je posjetitelja manje nego lani Cvitan kaže da u tome ima i nešto dobro, jer je to sada prikladno Parku kao zaštićenom području prirode te cilju Javne ustanove da više promovira i nudi kvalitetu usluge u njemu.
Smatrajući da manji broj posjeta neće umanjiti i njihov godišnji financijski rezultat, dodaje da su ove godine za oko 15 posto povećali cijene ulaza (nakon dvije godine) i izleta plovilima (nakon šest godina) po Parku.
Izlete posjetiteljima tako nude s ukupno 10 plovila, čiji je kapacitet po 60 osoba, ali Cvitan napominje i da izleti ove godine idu lošije, te da se posjetitelji više zadržavaju u šetnji i kupanju u Krki.

Ponudu Parka obogatit će početkom kolovoza otvaranjem objekta "Šosterove mlinice" na Roškom slapu, koji je Javna ustanova otkupila od vlasnika i obnovila u duhu autohtone arhitekture i u kojemu će posjetiteljima mlinar u narodnoj nošnji prezentirati tradicijski zanat mljevenja žita.

Za početak iduće godine Cvitan je najavila otvaranje muzeja i arheološke zbirke o Burnumu (ostaci rimskog vojnog logora iz 1. stoljeća), koji se nalazi između Drniša i Kistanja. Muzej i zbirku otvaraju u jednoj od zgrada bivše vojarne na tom području, što su je dobili na korištenje, s planom da u idućih desetak godina tu urede i otvore znanstveno-edukativni centar sa smještajnim kapacitetima. (Hina)


Pisane vijesti