U Nizozemskoj rani turistički buking bolji nego lani

Slika /arhiva/120112-utrecht.jpg

Nizozemski touroperatori i drugi hrvatski turistički partneri s tog tržišta zadovoljni su dosadašnjim tijekom ranog bukinga za Hrvatsku koji je puno bolji nego u isto vrijeme prošle godine, dobro ide i rani buking letova koje TUI prvi put ove godine uvodi za Split i Pulu te se očekuje da bi turistički promet iz te zemlje za Hrvatsku mogao biti najmanje sličan lanjskom.

Takve vijesti dolaze posredstvom Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iz nizozemskog grada Utrechta gdje se od 10. do 15. siječnja održava jedan od važnijih međunarodnih specijaliziranih sajmova turizma i kampinga "Vakantiebeurs".

Na tom sajmu Hrvatska je ove godine i zemlja-partner, a uz ostale aktivnosti u sklopu sajma jučer je održana i poslovna radionica sa po 15 predstavnika hrvatskih kampova i nizozemskih touroperatora (TO) i kamping udruga.

Osim najave novih sezonskih letova (od svibnja do rujna) TUI-a za Split i Pulu iz Amsterdama, najavljeni su i novi letovi drugih touroperatora za Hrvatsku i to Transavie.com iz Roterdama za Split (od lipnja do rujna) te Sundio-a za Pulu (u špici sezone).

U proljeće touroperatori TUI i ID Riva Tours planiraju, kako su najavili, i tzv. inspekcijska putovanja u Istru i na Kvarner te u Dalmaciju, dok predstavništvo HTZ-a u Amsterdamu i ove godine planira organizirati studijska putovanja za nizozemske novinare u Hrvatsku.

Nizozemski TO nemaju nekih većih primjedbi na smještaj i gastro ponudu u Hrvatskoj, što nije slučaj s nekim drugim Hrvatskoj konkurentskim odredištima, ali i dalje nedostacima spominju relativno niski standard sadržaja u kampovima te neujednačenu kvalitetu infrastrukture i usluge.

Iz Nizozemske je u Hrvatsku u prvih jedanaest mjeseci prošle godine došlo 286,1 tisuća turista, što je porast od 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2010., ali su s 2,22 milijuna noćenja bili u malom minusu od 0,9 posto.

Nizozemski turisti posebno su važni za hrvatski kamping čiji su vjerni i stalni gosti i najčešće biraju kampove s više zvjezdica. Oko 68 posto svih nizozemskih turista koji borave u Hrvatskoj noćenja ostvaruju u kampovima, od čega oko 70 posto u velikim istarskim kampovima, ali se u zadnje dvije godine sve više okreću Dalmaciji. (Hina)



Pisane vijesti