U lječilištu Veli Lošinj novouređena Villa Elisabeth

Slika /arhiva/130622-losinj1.jpg

U lječilištu Veli Lošinj otvorena je danas novouređena Villa Elisabeth, u što je Primorsko-goranska županija uložila 15 milijuna kuna, a objekt je prilagođen osobama s alergijama.

Villu Elisabeth Objekt otvorio je župan Zlatko Komadina zajedno s kumom toga nekadašnjeg habsburškog ljetnikovca, Elisabeth Lehner, rođenom von Klosz, praunukom nadvojvode Karla Stephana, koji je naložio gradnju dvorca 1886. godine, doznaje se iz Primorsko-goranske županije.

Lječilište Veli Lošinj ima 42 zaposlenih, a ukupni smještajni kapacitet je 180 kreveta.

Kompleks lječilišta se nalazi u borovoj park-šumi Podjavori koja jamči idealnu kombinaciju eteričnih ulja i morskog aerosola za aromaterapiju na otvorenom, a najbolji rezultati postižu se u liječenju astme, alergijskog dermatitisa i psorijaze. Uz te indikacije, u velološinjsko lječilište korisnici dolazi na fizikalne terapije.

U lječilištu je od 2010. godine ponovno uspostavljeno cjelogodišnje poslovanje. Ono ima ugovor s HZZO-om za bolnički smještaj i specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu te ugovor s Croatia zdravstvenim osiguranjem.

Rekonstrukcija objekta je obuhvatila adaptaciju postojeće građevine uz izvođenje nove prateće infrastrukture, poput vodovoda, kanalizacije i elektroinstalacije.

Objekt je prije rekonstrukcije imao energetski certifikat kategorije E, a nakon rekonstrukcije dobio je certifikat kategorije A, odnosno postao je energetski učinkovit. Projekt je početkom godine prijavljen na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je krajem svibnja najavljeno sufinanciranje u iznosu 720 tisuća kuna.

Oprema objekta prilagođena je osobama s alergijama, tako da su u sobama parket, zavjese, dekor i posteljina od antialergijskog materijala. (Hina)
 



Pisane vijesti