U lipnju i šest mjeseci veći porasti turističkih dolazaka nego noćenja

Slika /arhiva/rh-karta.jpg

Hrvatska je u ovogodišnjem lipnju i u prvoj polovici ove godine zabilježila poraste i broja turista i njihovih noćenja u odnosu na isto vrijeme prošle godine, ali su gotovo dvostruko veći porasti ostvareni kod turističkih dolazaka nego kod noćenja, i to s 1,55 milijuna turista u lipnju te 3,54 milijuna u šest mjeseci.

Pokazuju to prvi podaci Državnog zavoda za statistiku za ovogodišnji lipanj i šest mjeseci odnosno usporedba tih podataka s onima Zavoda iz prošle godine.

Turista je ove godine po toj usporedbi u lipnju došlo 12,4 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a u šest mjeseci 12,7 posto više.

Turističkih noćenja je, po prvim podacima Zavoda, u ovogodišnjem lipnju bilo 7,16 milijuna, što je 5 posto više u usporedbi s podacima za lanjski lipanj, dok je 13,07 milijuna noćenja u pola ove godine porast od oko 7 posto.

Slična je situacija i s domaćim i stranim turistima, koji su i u lipnju i u šest mjeseci ove godine ostvarili veće poraste u dolascima nego u noćenjima.

Domaćih je turista u lipnju bilo 215,8 tisuća, a u šest mjeseci 827,6 tisuća, što su u odnosu na prošlu godinu porasti od 14,7 odnosno 11,3 posto.

I dok su domaći s 691,1 tisućom lipanjskih noćenja u odnosu na isti lanjski mjesec zabilježili sličan porast kao i kod dolazaka, od 14,9 posto, njihovih 2,12 milijuna noćenja u šest mjeseci za 5 je posto više nego lani.

Stranih je turista u lipnju ove godine u Hrvatsku došlo 1,34 milijuna ili 12 posto više u odnosu na podatke Zavoda za prošli lipanj. Nešto veći plus, od 12,8 posto, strancu su zabilježili u šest mjeseci ove godine s 2,71 milijunom dolazaka.

Noćenja stranac u lipnju je bilo 6,47 milijuna ili 4,3 posto više nego su pokazali lanjski podaci Zavoda za isti mjesec, dok s s 10,95 milijuna noćenja u šest mjeseci ove godine ostvarili porast od 7,2 posto. (Hina)



Pisane vijesti