U kućama za odmor ovoga ljeta manje gostiju i više noćenja

Slika /arhiva/marina-croatia-jg3.jpg

U kućama i stanovima za odmor u sedam hrvatskih primorskih županija tijekom ovogodišnja tri ljetna mjeseca, od 15. lipnja do 15. rujna, registrirano je boravilo 245,8 tisuća osoba ili 2 posto manje nego lanjskog ljeta, dok je s 3,76 milijuna noćenja u tim objektima zabilježen porast od 7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Većinu ili 61 posto od ukupnih noćenja u kućama i stanovima za odmor ostvarile su osobe za koje se boravišna pristojba plaća paušalno, dok su preostalih 39 posto noćenja bila od osoba za koje se ta pristojba plaća po noćenju.

Prosječno je po dolasku u tim objektima ostvareno 15 noćenja, pri čemu su domaći turisti u tim kućama prosječno boravili 23 dana, a strani 9 dana.

U ukupnom broju ovoljetnih noćenja u kućama i stanovima za odmor domaći su turisti sudjelovali sa 70 posto, ostvarivši 2,64 milijuna registriranih noćenja ili 10 posto više nego u ljetu 2006. Ukupno je u te objekte ovoga ljeta registrirano došlo 114,6 tisuća domaćih ili 1 posto manje.

Stranih je gostiju bilo 131,2 tisuća ili 3 posto manje, dok su s 1,11 milijuna noćenja stranci zadržali prošlogodišnju razinu.

Najviše stranih noćenja tijekom ovoga ljeta u kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj su ostvarili gosti iz Slovenije, 35 posto, a slijede ih Nijemci s 15 posto ostvarenih noćenja. Mađari su treći s udjelom u noćenjima od 9 posto. Noćenja gostiju iz BiH bilo je 8 posto od ukupnih noćenja u tim objektima, iz Italije 7 posto, Austrije 6 posto te Češke 3 posto.

Navedeni podaci Državnog zavoda odnose se na objekte nekomercijalnog tipa, koji nisu namijenjeni iznajmljivanju gostima nego ih koriste turisti-vlasnici kuća i stanova za odmor, članovi njihovih obitelji, rodbina ili prijatelji.

Podaci se temelje na evidencijama o naplati boravišne pristojbe koju vode lokalne turističke zajednice. (Hina)



Pisane vijesti