U krčkoj luci otvorena plutajuća benzinska crpka

Slika /arhiva/more_tz_krk-www.jpg

Prva plutajuća benzinska crpka za plovila u Primorsko-goranskoj županiji i prva takva crpka koja je u postavljena u nekoj od hrvatskih luka otvorenoj za javni promet svečano je otvorena danas u Luci Krk.

Davatelj koncesije za opskrbu plovnih objekata gorivom je Županijska lučka uprava Krk, a koncesija je dodijeljena tvrtki Crno zlato iz Splita na rok od pet godina.

Područje koncesije je dio lučkog područja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja, na ukupnoj površini od 450 četvornih metara mora, a ukupna ulaganja iznosila su 3,4 milijuna kuna.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je kako je riječ o iskoraku i poboljšanju u turističkoj ponudi, višoj kvaliteti usluge uz veću sigurnost te da bi se, ovisno o interesu koncesionara, taj model mogao slijediti i u ostalim lučkim upravama u županiji.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Anđelko Petrinić rekao je da će plutajuća crpka zadovoljavati potrebe dvjestotinjak plovila koja dnevno ulaze u luke Krk i Punat te oko tisuću plovila koja se nalaze unutar puntarske marine, a kojima dosadašnja ponuda nije bila dovoljna.

Naveo je da plutajuća crpka ispunjava sve ekološke standarde i da je, što se tiče zaštite okoliša, posve sigurna, te da je njena prednost to što će usluge davati djelatnici, za razliku od samoposlužne fiksne pumpe kod koje je moguće veće otjecanje goriva u more.

Slične pontonske ili plutajuće jedinice već su postavljene u marinama i lukama u sjevernom dijelu Europe, a u Hrvatskoj u marinama Frapa u Rogoznici, Tehnomont u Puli i Hramina na Murteru.

(Hina) 



Pisane vijesti