U Kopačkom ritu do kraja kolovoza 28 tisuća posjetitelja

Slika /arhiva/kop-rit-mtopic-8107.jpg

Park prirode Kopački rit u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo je nešto više od 28.000 posjetitelja što je oko tri tisuća posjetitelja više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, ali je broj stranih posjetitelja nešto manji, doznaje se u toj Javnoj ustanovi u kojoj nude i novi program u parku - slušanje rike jelena. U prvih osam mjeseci 2017. Kopački rit posjetilo je ukupno 25.623 posjetitelja, a do 31. kolovoza ove godine zabilježen je dolazak njih 28.317. Među njima lani je bilo 6.721 stranih posjetitelja, a ove godine 5.694.

Rukovoditeljica Odsjeka za prihvat i edukaciju posjetitelja Renata Forjan rekla je kako je razlog manjem broju inozemnih posjetitelja iznimno nizak vodostaj koji je uticao na manji dolazak riječnih kruzera.

"Posjećivanje Kopačkog rita ovisi najvećim dijelom o vanjskim utjecajima, često se to odražava na provođenje turističkih aktivnosti pa se i uz najbolje pripreme za sezonu naglo može promijeniti broj posjetitelja", pojašnjava Forjan.

Za javnu ustanovu Park prirode (JUPP) Kopački rit slijedi zimski dio sezone.

Forjan napominje da su posjetitelji najviše zainteresirani za standardne programe i vožnju brodom, a ima ih i zainteresiranih za vožnju čamcima ili kanuima.

U Kopačkom ritu sluša se - rika jelena

"Vožnja turističkim vlakom u ponudi je cijele godine, a u zimskom razdoblju povećava se interes za to jer zbog niskih temperatura nema plovidbe", rekla je Forjan.

U Kopačkom ritu od ove godine postoje i edukativni programi za osnovne škole „Putevima duha u močvari” i za srednje škole „Zaštićena područja RH” koja se sve više traže jer na zanimljiv način predstavljaju ekološke vrijednosti Parka.

Individualnim posjetiteljima zanimljiv je, kaže Forjan, i novi program - slušanje rike jelena. Taj program nude u razdoblju trajanja rike, tijekom rujna, a osim slušanja, uključuje i promatranje odnosno fotografiranje. (Hina)

Ostale vijesti