HGK: Turistička 2018. dobra, za 2019. se treba dobro pripremiti i zbog zakonskih izmjena

Slika /arhiva/HGK_grb-w.jpg

Ova turistička godina je poslovno dobra, ali osim fizičkih brojki i porasta dolazaka i noćenja potrebno je analizirati i druge elemente kako bi sektor spremnije dočekao 2019., koja će po svemu sudeći biti vrlo zahtjevna za turizam na Mediteranu, a za domaći turizam i zbog nedostatka radne snage te zakonskih izmjena. Zaključak je to sa sjednice Turističko-poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore (TPV HGK), koja je u utorak okupila predstavnike strukovnih turističkih udruženja i zajednica pri HGK, zbog prezentacije paketa tri turistička zakona koji su u javnoj raspravi do 18. listopada, ali i zbog prezentacije fizičkog turističkog prometa za prvih devet mjeseci i rujan ove godine te planova promocije Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2019.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić izvijestio ih je o porastima dolazaka turista od 6 posto i noćenja od 4 posto do kraja rujna, uz očekivanje da će se i do kraja godine zadržati porasti tog prometa od oko 5 posto u odnosu na 2017. Kratko je naznačio i planove HTZ-a za 2019., u kojima je pojačavanje promocije na nekim tržištima i nekih segmenata udruženog oglašavanja, pogotovo za zračni promet, o čemu će se više znati kada bude definiran program rada HTZ-a za 2019.

Prijedloge izmjena triju turističkih zakona, koji su u javnoj raspravi do 18. listopada, članicama Turističko-poslovnog vijeća HGK predstavio je državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, naglasivši da su to i reformski zakoni, jer znatno mijenjaju sustav TZ-ova i njihovih prihoda nakon više od 17 godina.

Kazao je i da Ministarstvo oko tih prijedloga želi široku javnu raspravu, kako bi zakone mogli za saborsku raspravu pripremiti do kraja ove godine, s time da bi na snagu stupili s 1. siječnjem 2020. te bi sustav imao vremena za prilagodbu.

Ocjenjujući HTZ-ove planove promocije za 2019. "baš onakvim kakvi sektoru trebaju i što i sektor želi", predsjednik TPV-a HGK Franco Palma kazao je da se sektor na vrijeme počeo pripremati za 2019., ali da je važno da "neke pripreme dođu i s vrha".

"Pokazatelji ove godine dosta govore o čemu treba misliti - imamo 1,5 posto više noćenja u hotelima, oko 1 posto više u kampovima i 5 posto više u privatnom smještaju. To je sve dobro, ali brine nas 2019., koja će biti vrlo zahtjevna, jer su se već ove godine na tržištu Mediterana ponovo jače nametnule Turska i Grčka, što je utjecalo na noćenja u Italiji i Španjolskoj, a osjetilo se i u Hrvatskoj s manje noćenja, posebice u kolovozu. O tome moramo voditi računa, kao i o promotivnim aktivnostima, politici cijena, ali i poteškoćama oko kvalificirane radne snage za turizam i njezinog daljnjeg nedostatka, te zakonskim izmjenama koje su pred sektorom", poručio je Palma.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuo je pak problem neadekvatne strukture smještaja u hrvatskom turizmu, u kojemu je najviše privatnog smještaja, a premalo hotelskih kapaciteta, što se, po njemu, odražava i na rezultate i na konkurentnost turizma.

"Dosadašnji turistički rezultati ove godine s porastima od oko 5-6 posto su iznimni rezultat i možemo biti zadovoljni, no ono što već drugo treba turizmu je rješenje za kvalificiranu radnu snagu i investicije u hotele, jer ne možemo biti zadovoljni strukturom smještaja koju imamo", kazao je Kovačević, ističući kako vjeruju da će i izmjene tri turistička zakona, o turističkim zajednicama, pristojbi i članarini biti prilog jačanju promocije turizma.

Dobrim je iz tih prijedloga ocijenio što bi se TZ ubuduće trebale osnivati vođene destinacijskim menadžmentom  i kako bi sudjelovale u kreiranju turističkog proizvoda, a ne da su ograničene administrativnim granicama općine, grada i županije. Smatra kako je nedopustivo da postoje TZ koje više od 90 posto prihoda troše na plaće, a za promociju im ne ostaje gotovo ništa. Očekuje da će nova zakonska rješenja pridonijeti racionalizaciji i poboljšanju efikasnosti u sustavu TZ-ova.

U ime članica HGK komentirao je i prijedlog izmjena zakona o članarinama turističkim zajednicama, koje, kako je kazao, plaća i više od 62 tisuće tvrtki-članica HGK, te se nadaju da će zakon osigurati maksimalnu transparentnost trošenja tih sredstava, pogotovo jer se tim putem godišnje prikupi više od 480 milijuna kuna.

U raspravi oko tih zakona članice TPV-a HGK su uz ostalo imale primjedbu na, kako se čulo, decentralizaciju u odlučivanju o iznosima boravišne pristojbe, smatrajući da će opet od tome odlučivati politika, a ne struka, samo sada na lokalnoj razini, uz prijedlog da odluku o tome kao i do sada donosi vlada.

Bilo je i primjedbi da će novi ustroj TZ-ova, pogotovo na lokalnim nižim razinama donijeti probleme kontinentu, odnosno moguće i ukidanje TZ-ova, kao i da se previše ingerencija daje Ministarstvu turizma, a bilo je primjedbi i na sastav budućih vijeća TZ-ova, kao i na uvođenje plaćanje boravišne pristojbe učenicima na školskim putovanjima. (Hina)

Ostale vijesti