U Istri u prvih šest mjeseci manje turističkih noćenja, oporavak u srpnju i kolovozu

Slika 5.7.2010

Prema podacima Turističke zajednice Istarske županije u prvom polugodištu ove godine u Istri je boravilo 839.500 gostiju koji su ostvarili oko 4,26 milijuna noćenja, što je četiri posto manje noćenja nego u istom razdoblju lani.
Tradicionalno najviše gostiju boravilo je na području Poreča, Rovinja, Umaga i Pule.

Prema riječima novog direktora istarske Turističke zajednice Denisa Ivoševića, glavni razlog ovog podbačaja je loše vrijeme koji se ponajviše osjetilo u lipnju te drukčiji raspored praznika u tom mjesecu.

"Tijekom lipnja bilo je izuzetno nepovoljno vrijeme što je bio motiv za odgađanje putovanja. S obzirom da je Istra tipična destinacija za kraća putovanja koja se planiraju u 'last minute' aranžmanima, to je u lipnju najviše došlo do izražaja", istaknuo je Ivošević.

Dodao je kako upravo započinje razdoblje za kampere pa se stoga očekuje veći boj dolazaka turista iz Nizozemske i Skandinavije.

Već tradicionalno najbrojniji su u Istri Nijemci, Slovenci, Talijani i Austrijanci.

Najveći broj gostiju očekuje se u srpnju i kolovozu. Istarski hotelijeri i turistički djelatnici spremni su za prihvat gostiju te stoga, ukoliko nam vremenske prilike budu konačno naklonjene, očekujemo vrlo dobre rezultate, kaže Ivošević. (Hina)


Pisane vijesti