U iduće tri godine 12 milijuna kuna za putničku i izletničku flotu

Slika /arhiva/kraljica-mora.jpg

Iz državnog će proračuna u iduće tri godine za Program izgradnje i rekonstrukcije putničke i izletničke flote za potrebe hrvatskih privatnih brodara-malih poduzetnika za razdoblje 2010.-2012. biti ukupno izdvojeno 12 milijuna kuna, odnosno 4 milijuna kuna godišnje, izvijestili su danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Trogodišnji program Vlada je donijela na sjednici održanoj krajem prošlog tjedna.

Uz subvencije za izgradnju i rekonstrukciju putničke i izletničke flote u posljednjih su pet godina, kako ističe ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, izgrađena 44 plovila uz ukupnu potporu od oko 13 milijuna kuna, a rekonstruirano 18 plovila s oko 2 milijuna kuna.

Ministarstvo najavljuje da će i ove godine provesti postupak dodjele potpore javnim prikupljanjem ponuda u kojem će svi zainteresirani moći podnijeti ponude sukladno zahtjevima i uvjetima iz Dokumentacije za javno prikupljanje ponuda i Uputa koje će biti objavljene uskoro na web stranicama Ministarstva.

Ciljevi programa su poboljšanje sigurnosti plovidbe i zaštite okoliša, pružanje povoljnijih usluga putnicima i turističke ponude na Jadranu, te stvaranja uvjeta za podupiranje malog i srednjeg privatnog poduzetništva.

Programom se financira gradnja trupa i rekonstrukcija putničkih i linijskih brodova do 100 BT-a, izletničkih brodova do 500 BT-a, školskih brodova, jahti za gospodarske namjene i brodica za gospodarske namjene (izuzev ribarskih), te brodica namijenjenih unapređenju, ispitivanju i zaštiti mora u hrvatskim brodogradilištima.

Planiranim sredstvima sufinancirat će se do 15 posto vrijednosti radovi na izgradnji trupa plovila ili rekonstrukcije postojećih plovila.

Program ima posebno za cilj jačanje hrvatskih brodara kako bi mogli biti spremni i konkurirati na Jadranu stranim brodarima kada Republika Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, te kada isteknu prijelazna razdoblja za otvaranje tržišta u nacionalnom pomorskom prometu. Naime, odgoda primjene kabotaže za male brodare je do 31. prosinca 2014. godine, podsjećaju iz resornog Ministarstva.

Po podacima koje iznose, kapaciteti današnje putničke i izletničke flote obuhvaćaju oko 400 putničkih brodova, jahti i brodica s više od 2000 ležajeva. Tim se brodovima može prevesti više od 5000 izletnika jednim ukrcajem, što je za oko 11 posto više, a u broju brodova za oko 14 posto u odnosu na 2005. godinu od kad je počela primjena programa. (Hina)


Pisane vijesti