U Hrvatskoj iduće godine prvi UNWTO-ov svjetski forum turističkih novinara

Slika /arhiva/unwto-logow.jpg

Svjetska turistička organizacija (UNWTO), s ciljem promocije važnosti turizma u donošenju globalnih političkih i ekonomskih odluka, iduće godine planira po prvi put organizirati najmanje dva globalna turistička foruma, od kojih će jedan, vezan za medije, biti u rujnu u Hrvatskoj, najavljeno je ovih dana na Svjetskoj turističkoj burzi WTM u Londonu.

Za razvoj i održivost turizma na svjetskoj razini sve su važnije pravodobne i kvalitetne informacije, kao i komuniciranje, u čemu veliku ulogu imaju mediji i novinari, te su stoga u UNWTO-u odlučili u Hrvatskoj organizirati prvi svjetski kongres turističkih novinara.

Taj bi se kongres trebao održati u rujnu iduće godine u suradnji s Ministarstvom turizma, a UNWTO bi na taj skup, po riječima glavnog tajnika UNWTO-a Taleba Rifaia, pozvao 600 do 700 turističkih novinara iz cijelog svijeta.

Iako još nije točno definirano u kojem bi se gradu kongres održao, spominju se za sada Zagreb i Dubrovnik, a Rifai i ministar turizma Damir Bajs vjeruju kako će zanimanje i odaziv biti veliki, kao i da će to pridonijeti promociji Hrvatske.

Uz taj, UNWTO će, početkom ožujka iduće godine, u suradnji s vlastima Andore organizirati i prvi globalni turistički forum na kojem će se, uz turističke, prvi put na jednom mjestu naći i predstavnici javnog i privatnog sektora iz drugih gospodarskih područja, te civilnih i strukovnih udruga, akademske zajednice i politike.

Cilj tog Foruma je promovirati važnost zajedničkog rada svih sektora za održivost turizma kao jednog od važnijih područja svjetske ekonomije, što UNWTO potvrđuje i procjenama da turizam zapošljava 6 do 7 posto ukupno zaposlenih u svijetu, te čini 5 posto svjetskog BDP-a i s tisuću milijardi američkih dolara godišnje sudjeluje u izvoznim prihodima.

UNWTO također planira ove godine nastaviti promovirati započetu inicijativu za stvaranjem grupe T-20 u koju bi, po uzoru na grupu G-20, ušlo 20 najjačih turističkih zemalja svijeta. (Hina)

Pisane vijesti