U hostelima HFHS-a bolji rezultati nego lani

Slika 12.8.2009
Hostele kojima upravlja Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) od početka ove godine do kraja srpnja posjetilo je nešto malo više od 33 tisuće turista, što je 3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je s gotovo 61 tisućom noćenja ostvaren porast od 2,6 posto, doznaje se iz tog saveza.

Takvim su rezultatom u HFHS-u zadovoljni, tim više što su ostvareni u teškoj, kriznoj godini, godini u kojoj se obilježava stota obljetnica međunarodnog hostelinga, naglašava glavni direktor tog nacionalnog hostelskog udruženja Tihomir Plejić.

Nakon dobre potražnje i popunjenosti hostela u ovogodišnjem srpnju nastavak pozitivnog trenda očekuje i u kolovozu pa sve do listopada.

Hrvatski ferijalni i hostelski savez posluje sa šest hostela (u Puli, Rijeci, Velom Lošinju, Zadru, Dubrovniku i Zagrebu), od kojih svi ove godine, osim (prošle godine otvorenog) na Velom Lošinju te onog u Dubrovniku, bilježe bolje rezultate od lanjskih.

Za hostel u Dubrovniku, koji je zadnjih godina po popunjenosti i popularnosti bio među vodećim u Europi, ističe da ove godine slično kao i cijeli turizam, najviše među svim njihovim hostelima osjeća posljedice krize.

Po dobroj i boljoj popunjenosti ove se godine ističe hostel u Zadru, u kojem će se od 16. do 23. kolovoza održati međunarodni ljetni Eurokamp s mladima iz 12 zemalja.

Osim tih šest, pridruženi članovi HFHS-a su još četiri privatna hostela (Carpe Diem u Zagrebu, Tufna u Osijeku, Eklata u Zaostrogu te Jedro u Gradacu), koji također ove godine imaju određene pluseve.

Ukupno je u svih 10 hostela 1.030 kreveta, a među uglavnom mladim turistima i ove je, kao i prijašnjih godina, najviše stranaca koji ostvaruju oko 80 posto prometa. Među njima su ove godine najbrojniji Francuzi, Nijemci, Austrijanci, Španjolci, Englezi i Australci.

Plejić naglašava i da se u tih deset hostela 'pod kapom' HFHS-a ostvaruje oko 30 posto ukupnih noćenja od svih 39 hostela koliko ih posluje u Hrvatskoj, te oko 60 posto ukupnih godišnjih dolazaka u sve hrvatske hostele.

Napominjući da su ove godine cijene u hostelima povećali za 5 do 6 posto, Plejić ističe da ih iduće godine ne planiraju povećavati pa će se u njihovim hostelima prosječna cijena noćenja kretati od 80 do 100 kuna u pred i posezoni te do oko 115 kuna u glavnom ljetnom dijelu sezone. (Hina) 



Pisane vijesti