Split za Dane Dioklecijana 17.-31. kolovoza očekuje dobar posjet

Slika /arhiva/ZAGREB/SPLIT, 12.8.2009
Turističko-kulturna manifestacija Dani Dioklecijana 2009, koja će se u Splitu petu godinu za redom održati od 17. do 31. kolovoza, okupit će stotine domaćih i stranih izvođača kulturno-zabavnih programa, a očekuje se više od 100 tisuća posjetitelja, doznaje se iz Turističke zajednice grada Splita, organizatora te manifestacije. 

Manifestacija Dani Dioklecijana jedna je od najvećih koja se tijekom godine održava u Splitu, a zanimljiva je po tome što Splićane i njihove posjetitelje po ulicama povijesne jezgre, gradskim trgovima te na Rivi 'odvodi' u davna vremena istoimenog rimskog cara. Tih se dana i brojni građani Splita oblače u tunike i toge s maslinovim vijencima oko glave, čime i sami pridonose i sudjeluju u manifestaciji, što je, napominju iz Turističke zajednice, uz brojne zabavne programe posebno zanimljivo turistima.

Dani počinju u večernjim satima 17. kolovoza na Peristilu, kada će 'poteštat' (splitski gradonačelnik Željko Kerum) simbolično predati ključeva grada (glumcima) caru Dioklecijanu i njegovoj supruzi Priski, nakon čega se carska svita starinskim kočijama vozi preko Rive i cijelog grada pozdravljajući okupljenu 'svjetinu'.

Tijekom Dana u Splitu će nastupati brojni domaći i inozemni (iz Austrije, Italije, Velike Britanije) glumci, pjevači, ulični zabavljači i klape koji će izvoditi razne programe od koncerata, predstava do borbe gladijatora, starorimskog nogometa i drugog. Posebnim programima predstavit će se i čuvari antičkih tradicija iz Umaga, Trilja, Sinja i Trogira.

Dani završavaju gala večerom u Dioklecijanovim podrumima tijekom koje će se, kao i svih dana manifestacije, moći kušati razni staro rimski specijaliteti.

Očekujući da će i ove godine ti Dani u Split dovesti brojne posjetitelje u gradskoj se Turističkoj zajednici nadaju i da će to pridonijeti gradskom turističkom i fizičkom i financijskom prometu. (Hina)

 


Pisane vijesti