U HGK se osniva nacionalno udruženje hostela

Slika /arhiva/HGK_grb-w.jpg

Pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) osniva se nacionalno udruženje hostela, čiji je cilj poticanje umrežavanja i educiranje te jačanje suradnje hostela kao jednog od brzorastućeg segmenta u turističkoj ponudi, doznaje se iz HGK.

"Potreba za osnivanjem nacionalnog udruženja hostela javila se zbog porasta broja hostela u Hrvatskoj, kojih je sada više od 100, ali i svjetskih trendova u svijetu za taj segment koji pokazuju da hosteli nisu više samo višekrevetne sobe za kratke i jeftine boravke mladih na putovanjima nego su sve više okrenuti modernoj ponudi, sobama s manje kreveta i više tematskih sadržaja, pa i luksuznijem uređenju", naglasila je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić.

To se udruženje osniva u suradnji s Hrvatskim ferijalnim i hostelskim savezom (HFHS), čiji direktor Tihomir Plejić ističe da će osnivanje udruge pridonijeti kvaliteti poslovanja unutar tog segmenta, kao i da će hosteli unutar strukovnog udruženja pri HGK učvrstiti i svoj legitimitet.

Plejić iznosi i podatke za prvih osam mjeseci ove godine, prema kojima je u hostele u Hrvatsku došlo 246 tisuća turista, što je 16,3 posto više nego lani. Smatra da bi rast mogao biti i veći kada bi hosteli radili tijekom cijele godine, što po njemu, treba i biti cilj poslovanja, ali za što su prepreke nedostatak minimalnih tehničkih uvjeta za rad u hostelima te zakonske regluative za hostele.

Podsjetio je i da su se ove godine prvi put u Hrvatskoj na Danima hrvatskog turizma dodjeljivale nagrade za najbolje hostele u sklopu akcije HGK "Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2015", pri čemu je prvu nagradu dobio zadarski Boutique hostel Forum, dom su na drugom i trećem mjestu bili hosteli Eklata iz Zaostroga te Swanky Mint iz Zagreba.

(Hina)



Pisane vijesti