U 'Akcijskom planu za turizam' i mjere parafiskalnog rasterećenja

Slika /arhiva/090310-htz_0.jpg

U sklopu antirecesijskog Akcijskog plana za turizam kojeg Ministarstvo turizma dovršava i planira objaviti krajem ožujka među ostalim mjerama mogle bi se naći i one "parafiskalnog rasterećenja", kazao je danas ministar turizma Damir Bajs na Međunarodnoj turističkoj burzi ITB u Berlinu.
Ministar je to rekao nakon konferencije za novinare Svjetske turističke organizacije-UNWTO na ITB-u, dodavši da će zamjenik generalnog tajnika te organizacije Geoffrey Lipman na poziv Ministarstva "savjetodavno" doći u Zagreb oko 20. ožujka. Tada bi se u razgovorima vidjelo i jesu li mjere koje u sklopu Akcijskog plana priprema Ministarstvo usklađene s preporukama UNWTO-a i treba li nešto dodati ili mijenjati prije nego se objave.
Bajs vjeruje da će mjere iz Akcijskog plana podržati i sektor i hrvatska Vlada.

U sklopu antirecesijskog Akcijskog plana za turizam kojeg Ministarstvo turizma dovršava i planira objaviti krajem ožujka među ostalim mjerama mogle bi se naći i one 'parafiskalnog rasterećenja', kazao je danas ministar turizma Damir Bajs na Međunarodnoj turističkoj burzi ITB u Berlinu.

Ministar je to rekao nakon konferencije za novinare Svjetske turističke organizacije-UNWTO na ITB-u, dodavši da će zamjenik generalnog tajnika te organizacije Geoffrey Lipman na poziv Ministarstva 'savjetodavno' doći u Zagreb oko 20. ožujka. Tada bi se u razgovorima vidjelo i jesu li mjere koje u sklopu Akcijskog plana priprema Ministarstvo usklađene s preporukama UNWTO-a i treba li nešto dodati ili mijenjati prije nego se objave.

Bajs vjeruje da će mjere iz Akcijskog plana podržati i sektor i hrvatska Vlada.

Akcijski plan, kako je samo ukratko pojasnio, podrazumijeva tri dijela ili vrste dodatnih mjera za turizam, među kojima su aktivnosti prema domaćem i stranim tržištima, te mjere za poticanje konkurentnosti turističkog sektora. Upravo u sklopu te vrste mjera mogle bi se naći i one kao što su parafiskalna rasterećenja'.

Treća vrsta mjera bile bi za poticanje turističkog gospodarstva, kroz posebne oblike kreditiranja kako s HBOR-om tako i drugim bankama.

U sklopu ITB-a u Berlinu danas će se u večernjim satima održati radni sastanak hrvatskih hotelijera (kojih se na ITB-u predstavlja 20-ak) s njemačkim partnerima touroperaterima, koji, kako se doznaje, traže smanjenje cijena u Hrvatskoj, pri čemu ne govore o smanjenju svojih marži. (Hina) 



Pisane vijesti