TZ Kvarnera: Očekuje se mala stagnacija u ožujku, a onda dobar nastavak sezone

Slika /arhiva/TZ-kvarner-L_12.jpg

Nakon što je na Kvarneru u siječnju i veljači ostvareno gotovo 30-postotno povećanje turističkog prometa, u ožujku se očekuje malu stagnaciju, a onda dobar nastavak turističke godine na tom području, rekao je u utorak predsjednik Skupštine Turističke zajednice (TZ) Kvarnera Zlatko Komadina.

Ako nas posluži vrijeme, vjerujem da ćemo ostvariti plan dolazaka, noćenja i prihoda, kazao je Komadina na sjednici Skupštine TZ Kvarnera. Na Kvarneru se ove godine, prema podacima s prethodne sjednice, očekuje oko 2,2 milijuna turista s oko 12,2 milijuna noćenja, što je na razini 2014.

Komadina je naveo da je financijski plan TZ Kvarnera u prošloj godini ostvaren u 100-postotnom iznosu, a od aktivnosti između dvaju sjednica izdvojio je pojačan rad u vezi s osnutkom županijskog klastera zdravstvenog turizma te predstavljanje na emitivnim tržištima i sajmovima , što je, smatra, bilo korisno i uspješno.

Predsjednik Nadzornog odbora TZ Kvarnera Anton Bolonić izvijestio je da je u 2014. ostvareno 2,2 milijuna dolazaka turista, što je 99 posto u odnosu na prethodnu godinu, te 12,2 milijuna noćenja, što je 97 posto.

U srpnju i kolovozu ostvareno je 64 posto od ukupnih noćenja, a od svibnja do rujna 84 posto, što, kazao je, ukazuje na veliku sezonalnost. Dodao je da su sva najvažnija emitivna tržišta Kvarnera, osima mađarskog, lani bila u padu.

Ocijenio je da je TZ Kvarnera u 2014. poslovala dobro. Ostvareno je 8,2 milijuna kuna iz boravišne pristojbe i turističke članarine, što je na razini plana i 1 posto manje nego u 2013. Ukupno je, s prihodima od drugih aktivnosti, prihodovan 15,1 milijun kuna ili 5 posto manje od plana i i 19 posto više od 2013.

Ukupna dugovanja za boravišnu pristojbu za 2014. su 2,4 milijuna kuna, a najviše duguje tvrtka Njivice Resort, 1,2 milijuna kuna, u kojoj je otvorena predstečajna nagodba pa je TZ Omišlja za sustav turističkih zajednica prijavila tražbine vjerovnika.

Od partnera, sudionika i financijera pojedinih projekata, TZ Kvarnera potražuje 1,1 milijun kuna, uglavnom za sufinanciranje oglašavanja.

U prošloj godini rashodi su bili 14,6 milijuna kuna, a razlika između prihoda i rashoda prenijet će se u ovu godinu.

U raspravi je Komadina kazao da se "nitko ne vadi na kišu" te da je kiše bilo na području svih turističkih zajednica. S druge strane imali smo stoljetni turistički rekord Rijeke i dijela Liburnije, istaknuo je složivši se da nema dovoljno sadržaja i atrakcija.

U raspravi o zdravstvenom turizmu direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić-Živadinov kazala je da klinike moraju shvatiti da trebaju, primjerice, organizirati transfer turista i uključiti u to i agencije.

(Hina) 



Pisane vijesti