TZ Istarske županije protiv podizanja stope PDV-a za ugostiteljstvo

Slika /arhiva/TZ_Istre_www.JPG

Turističko vijeće Turističke zajednice Istarske županije jednoglasno je protiv podizanja stope PDV-a na ugostiteljstvo s 13 na 25 posto te upozorava kako je gotovo udvostručenje stope PDV-a dugoročno izrazito štetno za turizam i ugostiteljstvo, izvijestili su u srijedu iz ureda istarskog župana Valtera Flege.

"Članovi Turističkog vijeća složili su se kako je prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se gotovo udvostručuje stopa PDV-a na ugostiteljstvo, dugoročno izrazito štetan za turizam i ugostiteljstvo koji čine izuzetno važnu gospodarsku djelatnost Istarske županije ali isto tako i na povezane djelatnosti kao što su poljoprivreda i graditeljstvo", navodi se u priopćenju s današnje sjednice Turističkog vijeća. 

Pritom se podsjeća kako su turizam i ugostiteljstvo danas jedne od rijetkih rastućih djelatnosti u Hrvatskoj koje svake godine sve više investiraju. "Prema podacima iz 2012. godine, prije uvođenja međustope PDV-a, investicije u turizmu iznosile su oko 2 milijarde kuna godišnje bez tendencije rasta. Najavljene investicije 2016. godine iznosit će 4,3 milijarde kuna, a sadašnjom dinamikom rasta doseći će čak 7 milijardi kuna godišnje već 2019. godine", navodi se u priopćenju, uz opasku kako je upravo Istarska županija predvodnik tog značajnog ciklusa rasta ulaganja  u turizam. 

Donošenje predloženog zakona o PDV-u, sagledano i u kombinaciji s ostalim mjerama koje čine predloženu poreznu reformu, predstavljat će i "povećanje ukupnog poreznog opterećenja za turizam, što Vijeće smatra strateški pogrešnim potezom s dalekosežno negativnim posljedicama na gospodarstvo Istre i Republike Hrvatske", upozoravaju iz Turističkog vijeća Istarske županije.

"Povećanje poreznog opterećenja na gospodarstvo posve je suprotno svim nacionalnim strateškim dokumentima i najavama Vlade", ustvrdio je istarski župan, dodajući kako će takvim potezom još više novaca završavati u državnoj blagajni te će se dodatno centralizirati država.

Turističko je vijeće podržalo da župan Flego prijedlog zaključaka o posljedicama podizanja stope PDV-a na turizam (ugostiteljstvo) uputi nadležnom ministarstvu i saborskim zastupnicima iz Istre.

Zaključkom Turističko vijeće upozorava kako bi dvostruko povećanje PDV-a na ugostiteljstvo značilo - negativan udarac na gospodarstvo Istre koje dobrim rezultatima pozitivno djeluje na gospodarstvo čitave Hrvatske; nekonkurentnost u odnosu na ostale destinacije; zaustavljanje razvoja turističke ponude koja osigurava dugoročan uspjeh i konkurentnost svake destinacije; pad investicija i zapošljavanja te povećanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije.  

"Ugostitelji su najveći gubitnici porezne reforme. Iako će i oni, nedvojbeno, imati određene koristi od ostalih mjera (smanjenje poreza na dohodak, odnosno dobit, priznavanje dijela reprezentacije), jasno je da će udvostručenje PDV-a predstavljati veliko opterećenje za njihov dalji rad", zaključeno je na sjednici Turističkog vijeća, čiji su članovi zatečeni činjenicom da do povećanja dolazi usprkos Strategiji razvoja hrvatskog turizma za razdoblje do 2020. godine u kojoj je zacrtano smanjenje PDV-a. (Hina)



Pisane vijesti