Ministar Cappelli u Zadarskoj županiji: Obiteljski smještaj znatno pridonosi turističkom uspjehu

Slika /arhiva/161116_zadarska_1.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je danas na otvorenju manifestacije „Kupujmo hrvatsko - hrvatski proizvod za hrvatski turizam“. Ovom manifestacijom Hrvatska gospodarska komora nastavlja nacionalnu akciju Kupujmo hrvatsko, a prilikom otvorenja ministar Cappelli je čestitao svim turističkim djelatnicima na rezultatima dosadašnje turističke sezone u kojoj je već ostvareno 90 milijuna noćenja i od koje se očekuje oko 9,5 milijarde eura prihoda od stranih i domaćih gostiju. Pozdravio je i 80 tisuća domaćina obiteljskog smještaja koji su dali veliki doprinos tim rezultatima kroz ostvarivanje 30 milijuna noćenja i donijeli 150 milijuna kuna u državni proračun.

Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je danas na otvorenju manifestacije „Kupujmo hrvatsko - hrvatski proizvod za hrvatski turizam“. Ovom manifestacijom Hrvatska gospodarska komora nastavlja nacionalnu akciju Kupujmo hrvatsko, a prilikom otvorenja ministar Cappelli je čestitao svim turističkim djelatnicima na rezultatima dosadašnje turističke sezone u kojoj je već ostvareno 90 milijuna noćenja i od koje se očekuje oko 9,5 milijarde eura prihoda od stranih i domaćih gostiju. Pozdravio je i 80 tisuća domaćina obiteljskog smještaja koji su dali veliki doprinos tim rezultatima kroz ostvarivanje 30 milijuna noćenja i donijeli 150 milijuna kuna u državni proračun.

„Obiteljski smještaj sinonim je autentičnosti turističkog doživljaja i segment u kojem se na tržište izlazi s osmijehom, specifičnim pristupom i razgovorom s gostima te tako stvara poseban domaćinski ugođaj. Cilj Vlade Republike Hrvatske je podizanje kvalitete obiteljskog smještaja na čemu radimo s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak s kojom pripremamo projekt rekategorizacije i kroz koji će biti dostupni povoljniji krediti na 8 godina s iznosima do 200 tisuća kuna te s Hrvatskom gospodarskom komorom. Želimo zajedničkim snagama podići standard usluge te povećati prodaju smještaja u pred i posezoni. Naš je cilj poticanje mikroekonomije, što smo i dokazali podizanjem cenzusa na 300 tisuća kuna za ulazak u sustav PDV-a. Turizam općenito, a posebice na mikrorazini je sinergija javnog i privatnog sektora, a mi u javnom sektoru ćemo učiniti sve da bi vama bilo lakše poslovati“, istaknuo je ministar Cappelli.

Nakon sudjelovanja na manifestaciji Kupujmo hrvatsko, ministar Cappelli susreo se sa županom Zadarske županije Stipom Zrilićem te predstavnicima turističkog gospodarstva s područja Zadarske županije. Na ovom sastanku dotaknuli su se ključnih izazova s područja razvoja turizma u županiji, problemima s kojima se nosi  turističko gospodarstvo te razvojnih projekata koji trebaju potporu resornog ministarstva. Tom prilikom ministar Cappelli naglasio je kako se turizam u Dalmaciji razvija u dobrom smjeru. „Drago mi je da su razvojni projekti u županiji spremni i što će u centru grada Zadra niknuti hotel s 5 zvjezdica, što će svakako produljiti sezonu. Drago mi je također što je zračna luka u Zadru ove godine radila izvrsno i da se time Zadar vraća kao avio destinacija“, rekao je ministar.

Nakon sastanka, ministar Cappelli obišao je turistički informativni centar u izgradnji (skrivena vrata u kulturu grada Zadra, palača Cedulin) koje je sufinanciralo Ministarstvo turizma u cilju razvoja turističke infrastrukture, te Mali Arsenal u čijim prostorima je planirano osnivanje edukativno-interpretacijskog centra za posjetitelje s temom zadarskih fortifikacija. Prostor u Malom Arsenalu tako će biti prenamijenjen u multimedijalni centar u kojem će se moći vidjeti različite projekcije i aplikacije s informativnim i zabavnim sadržajima. Ovaj centar osniva se u okviru EU projekta Zadarske županije HERA – „Upravljanje održivim turizmom zasnovanom na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana“, a koji je vrijedan gotovo 9 milijuna eura.

Osim toga ministar Cappelli je obišao i projekt obnove Kneževe palače. Projekt ima za cilj stvaranje prepoznatljivosti novog integriranog kulturno-turističkog proizvoda grada Zadra i Zadarske županije kroz obnovu i turističku valorizaciju Kneževe palače, a vrijedan je 44 milijuna kuna. Projekt rješava dugoročne potrebe grada, županije, te institucija u kulturi i turizmu za prezentacijom kulture na moderan, inovativan i atraktivan način, čime se podiže konkurentnost novog kulturno turističkog proizvoda, a što je direktan poticaj poduzetništvu čije usluge predstavljaju nastavak sveukupne turističke ponude grada.   

Prema podacima iz sustava eVisitor u Zadarskoj županiji je od početka godine ostvareno milijun i 486 tisuća dolazaka gostiju koji su ostvarili 10 milijuna i 774 tisuće noćenja, dok je u samom gradu Zadru ostvareno 429 tisuća dolazaka te milijun i 602 tisuće noćenja.



Pisane vijesti