Turističko vijeće HTZ-a o sezoni i problemima hrvatskog turizma

Slika /arhiva/080205-tz-w.jpg

Trenutno stanje potražnje i "bukinga" hrvatskih turističkih odredišta za predstojeću sezonu na većini je inozemnih tržišta dobro, ponegdje i iznad planiranog za ovo razdoblje, te je stoga ove godine realno očekivati dalji porast fizičkog turističkog prometa od 2 do 3 posto.

Trenutno stanje potražnje i 'bukinga' hrvatskih turističkih odredišta za predstojeću sezonu na većini je inozemnih tržišta dobro, ponegdje i iznad planiranog za ovo razdoblje, te je stoga ove godine realno očekivati dalji porast fizičkog turističkog prometa od 2 do 3 posto.

Utvrdilo je to između ostalog danas Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na svojoj prvoj sjednici u novom sastavu i prvoj kojom je predsjedao ministar turizma Damir Bajs.

Za razliku od dobrog stanja turističke Hrvatske u inozemstvu, što se pokazalo i na dosad održanih 20-ak međunarodnih sajmove ove godine u u Europi, član Vijeća Veljko Ostojić upozorio je na trenutno stanje hrvatskog turističkog gospodarstva, koje 'nije ipak tako sjajno'.

Posebno je pritom naveo tečaj kune u odnosu na euro te ulazne 'inpute' tj. nove poraste cijena, što će za bilance turističkih tvrtki biti katastrofalno, pogotovo ako se nastavi do ljeta.

Problem je i veći jer su cijene za ovu godinu već definirane i teško da ima prostora za njihovo povećanje, stoga se trebamo zabrinuti za financijsko poslovanje tvrtki u ovoj godini, posebno u privatnom turističkom sektoru, zaključio je Ostojić, koji je i predsjednik Uprave hotelske tvrtke Riviera Poreč.

Ministar Bajs je na to kazao da je tečajna politika u ingerenciji HNB-a, dok politiku cijena djelomice može određivati i hrvatska Vlada, te da ga je premijer upravo zbog važnosti turizma imenovao u Vladino Povjerenstvo za praćenje rasta cijena.

Iako turizam donosi dobre rezultate slaže se i da su problemi u turizmu veliki, dodajući da se moraju rješavati koordinirano i partnerstvom svih zainteresiranih čime će se postići i kvalitativni skok koji je potreban hrvatskom turizmu.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić pozvao je sve turističke djelatnike da podrže realizaciju ambicioznog ali i realnog programa kojeg je Ministarstvo turizma uputilo Vladi, a kojim se i iz proračuna traži više za turizam.

(informacije: HINA)

 



Pisane vijesti