Turističko buđenje kontinentalnih županija

Slika /arhiva/rh-karta-ww.jpg

Grad Zagreb i gotovo svih 13 kontinentalnih županija u prvoj polovini ove godine zabilježili su poraste turističkih dolazaka i noćenja, a premda se u nekima od njih još radi o relativno malim brojkama, one ipak ukazuju na svojevrsno 'turističko buđenje'.

Najveći su porasti turističkih dolazaka i noćenja - od 33, odnosno 83 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine - ostvareni na području Bjelovarsko-bilogorske županije, pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Manji broj dolazaka turista u odnosu na lani, i to između 5 i 7 posto, bilježi se u tek tri županije - Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj - dok podataka za Koprivničko-križevačku županiju nema.

Rekorder u porastima Bjelovarsko-bilogorska županija

Apsolutni rekorder u porastima u prvih šest mjeseci ove godine je Bjelovarsko-bilogorska županija, na čijem je području boravilo nešto više od 10 tisuća turista ili 33 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je porast od gotovo 83 posto ostvaren s 31 tisućom noćenja.

S najviše dolazaka turista, 65,2 tisuće, i noćenja od gotovo 104 tisuće među svim kontinentalnim županijama izdvaja se, pak, Karlovačka županija koja je time zabilježila poraste od 15, odnosno 14 posto.

U Krapinsko-zagorskoj županiji, po podacima HTZ-a, u prvih šest mjeseci bilo je gotovo 40 tisuća turista i 88 tisuća noćenja, što je 11, odnosno 8 posto više, a po dolascima 31 tisuće turista slijedi Osječko-baranjska za koju je to porast 1,1 posto. Noćenja je u toj županiji bilo 57,1 tisuća, što je pak blagi pad od oko 0,5 posto.

U Međimurskoj županiji bilo je 25 tisuća turista ili 13,2 posto više, a noćenja 53,7 tisuća ili 6,2 posto više.

Tek nešto manje turista ili 23,6 tisuća posjetilo je u prvom dijelu godine Zagrebačku županiju, što je 3 posto više, a s 40-ak tisuća noćenja ta je županija u plusu od 7,4 posto.

Nešto malo više od po 21 tisuću turista posjetilo je Vukovarsko-srijemsku i Varaždinsku županiju, što je za Vukovarsku pad od oko 6 posto, a za Varaždinsku porast od 6,6 posto, dok je u obje županije ostvaren veći porast noćenja - u Vukovarskoj od oko 8,5 posto s 43,1 tisućom noćenja, a u Varaždinskoj od 11 posto s 53,3 tisuće noćenja.

Odredišta u Sisačko-moslavačkoj županiji u prvoj polovici ove godine posjetilo je nešto malo više od 13 tisuća turista ili 4,5 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, ali je s 51,5 tisuća noćenja u toj županiji zabilježen minus za nešto manje od 3 posto.

Slavonsko-brodska županija imala je nešto više od 8.000 turista ili 7,2 posto više, a znatno veći porast od 37,2 posto zabilježila je s gotovo 19 tisuća noćenja.

Najmanje turista došlo je u Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju, 5 tisuća, odnosno blizu 4 tisuće, što je za Požešku pad od oko 4,5, a za Virovitičku oko 7 posto. Obje su zabilježile i pad noćenja - Požeško-slavonska za 7 posto, na 12,1 tisuću, a Virovitičko-podravska za 4 posto, na 8.000 noćenja.

Očekivanja povećanja udjela kontinenta u ukupnim rezultatima

Ukupno je u kontinentalnim županijama bilo 267,2 tisuće turista i 560,3 tisuće noćenja, što je 7,7, odnosno 10,6 posto više nego u prvoj polovini prošle godine, a kada se tome dodaju podaci o porastu turističkog prometa u Zagrebu od 12,4 posto, s 428,2 tisuće dolazaka turista, i od 11 posto s 753 tisuće noćenja, može se očekivati da će kontinent ove godine u ukupnom fizičkom turističkom prometu Hrvatske nadmašiti svoj dugogodišnji skromni udjel od oko 5 posto.

Takva očekivanja temelje se na razvoju sve više turističkih proizvoda i atrakcija na kontinentu te smještaja, kao i općenito dobrim očekivanjima od posezone, koja je u tim županijama 'puna' raznih jesenskih i drugih prigodnih manifestacija, poslovnih skupova, team building programa i drugog.

Komentirajući takve trendove na kontinentu zemlje, direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić ističe zadovoljstvo 'turističkim buđenjem'.

"Uz odlične rezultate ostvarene na Jadranu i Zagrebu u prvih šest mjeseci dodatno veseli porast turističkog prometa i u kontinentalnim županijama, gdje su ostvareni porasti u dolascima od gotovo 8 posto te u noćenjima od 11 posto, a neke županije bilježe i velike dvoznamenkaste poraste", kaže Ivičić.

Poručuje i da će HTZ i dalje intenzivno podupirati razvoj turizma na kontinentu, i to putem programa potpora, ali i kroz promotivne aktivnosti, jer je Hrvatska turistička destinacija koja na relativno malom prostoru nudi mnogo različitosti i to je ono što gosti sve više prepoznaju i što treba i više predstavljati.

(Hina)



Pisane vijesti