Turističkih dolazaka 6 posto, a noćenja 9 posto više

Slika /arhiva/Dubrovnik_by_air.jpg

Od početka godine do kraja kolovoza u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 806.713 dolazaka turista što je u usporedbi s istim razdobljem lani porast za šest posto, dok je ostvarenih 4.035.053 noćenja porast za devet posto, doznaje se u Turističkoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije.

Na ukupan je porast fizičkih turističkih pokazatelja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji utjecao porast broja dolazaka i noćenja stranih turista, dok je domaćih bilo manje nego u osam mjeseci prošle godine. Naime, u prvih osam mjeseci domaći su gosti ostvarili 13 posto manje dolazaka i 10 posto manje noćenja nego u isto vrijeme lani, dok se kod inozemnih turista bilježi rast dolazaka za osam posto, a noćenja za 11 posto.

Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Francuske, Velike Britanije i Njemačke uz porast za sva tri tržišta, a rast iznad prosječne stope bilježi se kod gostiju iz Poljske, Slovenije, Rusije, Španjolske, Norveške.

Hoteli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u prvih osam mjeseci ostvarili su gotovo 2,1 milijun noćenja što je na godišnjoj razini porast za 10 posto, a porast za 10 posto bilježi se kod iznajmljivača soba i apartmana s registriranih više od 1,3 milijuna noćenja.
Kampovi su s gotovo 302 tisuće noćenja u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani zabilježili porast za četiri posto.

U kolovozu je turistička odredišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji posjetilo 260.731 turist koji su ostvarili gotovo 1,5 milijuna noćenja. Dolazaka je tako bilo pet posto više, a noćenja deset posto više nego u kolovozu 2009. godine. (Hina)


Pisane vijesti