Turističke agencije i Rifai u Zagrebu o vizama, hrvatskom i svjetskom turizmu

Slika /arhiva/uhpa-new-logo.jpg

Model razvoja hrvatskog turizma u zadnjih deset godina se pokazao uspješnim donijevši nevjerojatne rezultate i popularnost Hrvatske među brojnim svjetskim turistima te treba nastaviti u sličnom smjeru uz konsolidaciju, ali i jačanje destinacija, posebnih oblika ponude i održivosti, izjavio je u četvrtak u Zagrebu glavni tajnik Svjetske turističke organizacije-UNWTO Taleb Rifai na 2. svjetskom kongresu predsjednika nacionalnih udruženja turističkih agencija.

Taj se trodnevni kongres u organizaciji Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) održava do 8. studenog i okupio je oko 120 sudionika iz Hrvatske i svijeta, među kojima je i 55 predsjednika udruženja turističkih agencija iz 35 zemalja svijeta. Rifai i osam udruženja turističkih agencija, uključujući i UHPA-u, na kongresu su potpisali UNWTO-ov globalni etički kodeks za turizam.

Naglašavajući da se u jugoistočnoj Europi zadnjih godina događa svojevrsni turistički 'bum', čiji je dio i Hrvatska, Rifai je istaknuo da to regiji i zemljama koje su u krizi donosi velike ekonomske koristi. To pokazuje i rast turizma u Hrvatskoj koji je u postotcima znatno iznad ukupnog gospodarstva te stoga, kako smatra, i zaslužuje određene olakšice, što uostalom UNWTO preporuča svim nacionalnim politikama zemalja koje intenzivno razvijaju turizam.

UNWTO uz porezne olakšice preporuča i uvođenje jednostavnijih viznih režima zbog čije česte kompliciranosti i duljine čekanja brojni turisti svijeta odustaju od određenih destinacija koje time gube potencijalne prihode. Napomenuo je kako na iznalaženju modela za prevladavanje takvih problema UNWTO intenzivno radi zadnjih dvije-tri godine.

Sve je to vezano za slobodu putovanja koju čak ocjenjuje i nešto manjom nego je bila primjerice prije 15-ak godina, jer su terorizam, epidemije, porezne i druge naknade, vize, ekonomska kriza i sve što iz toga proizlazi tu slobodu ipak ograničili. To ne znači istodobno i smanjenje putovanja nego redistribuciju u čemu primjerice Europa pomalo gubi svoj vodeći tržišni udjel u svjetskom turizmu, a povećavaju ga jugoistočna Azija, Afrika, Karibi i neke druge regije koje je nazvao ujedno i najotvorenijim u svijetu. Podsjetio da se svake godine povećava broj stranih turista koji putuju svijetom pa ih je tako lani bilo nešto malo više od milijardu, za razliku od 1950. kada je svijetom putovalo njih 25 milijuna.

Za dvije trećine svijeta trebaju vize pri putovanju

U vezi viza koje dosta opterećuju turistički razvoj Rifai je naveo kako najnovije izvješće i analiza UNWTO-a od ove godine pokazuje da u prosjeku gotovo dvije trećine svjetske populacije treba vizu prije polaska na putovanja odnosno za otprilike toliko destinacija u svijetu trebaju vize, dok ih to ne treba tek za njih 19 posto.

Izvješće pokazuje i da su gospodarstva u nastajanju po tom pitanju otvorenija, kao i da je ipak u zadnjih nekoliko godina došlo do napretka, jer je primjerice 2008. za otprilike 77 posto svjetskih odredišta trebala viza prije polaska, a sada je to oko 62 posto. Pritom je i za oko 50 destinacija znatno olakšan proces viza za građane i to promjenom politike viza iz 'potrebna viza' na 'eVisa', 'vizu na dolasku' ili i bez viza.

Ipak još postoji mnogo prostora za poboljšanje, posebice na tržištima u nastajanju poput Kine, Brazila i Rusije, upozorio je Rifai.

I predsjednik UHPA-e Boris Žgomba na kongresu je upozorio na važnost olakšavanja viznih režima jer vize poskupljuju agencijske aranžmane pa oko 20 posto gostiju koji žele doći u Europu odustaju od putovanja zbog kompliciranih viznih režima. Time europski turizam, po procjenama Europskog udruženja turističkih agencija, godišnje gubi oko 70 milijardi eura, a gubi i Hrvatska.

(Hina)



Pisane vijesti