TUI s većim gubitkom u prvoj polovini fiskalne godine

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/tui_fah.jpg

Englesko-njemački turoperator TUI izvijestio je u srijedu da je prvu polovinu fiskalne godine zaključio s većim neto gubitkom, izdvajajući probleme s prizemljenim Boeingom 737 MAX i višak kapaciteta u Španjolskoj. U šestomjesečnom razdoblju zaključno s 31. ožujka, tradicionalno teškim za sektor zbog slabe potražnje za putovanjima, TUI je poslovao s 22 posto većim neto gubitkom, od 341 milijun eura.

Poslovanje su pritisnule teškoće s Boeingovim zrakoplovima 737 MAX, prizemljenima nakon dvije teške nesreće u kojima je stradalo gotovo 350 ljudi.

TUI ima 15 MAX-eva, što znači da na njih otpada desetina njegove flote, a naručili su ih još osam.

Iz kompanije su poručili da u svibnju moraju dobiti jamstva da će zrakoplovi biti pušteni u promet najkasnije sredinom srpnja jer će u protivnom morati aktivirati mjere za ljetnu sezonu, zbog kojih bi im godišnja dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) mogla pasti i do 26 posto.

Jednokratni učinak takvih mjera mogao bi iznositi do 300 milijuna eura, upozorili su danas, povisivši procjenu iz ožujka za 100 milijuna eura. Troškove bi generirao angažman zamjenskih zrakoplova, gubitak poslova i manje efikasna potrošnja goriva.

Ako Boeing 737 bude pušten u promet prije sredine srpnja, godišnja EBITA bit će manja za 16 posto. 

U prvoj polovini fiskalne godine dodatne probleme kompaniji su prouzročile "značajne promjene u trendovima putovanja i u izboru destinacija", zbog čega su bilježili višak kapaciteta na putovanjima u Španjolsku, a posebno na Kanarskim otocima.

Znatno je pak porasla potražnja za ljetnim putovanjima u Tursku i na područje istočnog Mediterana, navodi se u izvješću.

Prihodi su bili gotovo nepromijenjeni u odnosu na prvu polovinu prošle fiskalne godine i iznosili su 6,7 milijardi eura, poduprti poslovanjem s kružnim putovanjima.

Broj rezervacija za ljetni odmor manji je za tri posto u odnosu na prošlu godinu ali je TUI blago povisio cijene aranžmana. (Hina/FaH)

Pisane vijesti