TOMAS Zagreb 2008: Stavovi i potrošnja turista i posjetitelja Zagreba

Slika /arhiva/090402-cro-tomas6.jpg

Na međunarodnom sajmu turizma Crotour na Zagrebačkom velesajmu danas je predstavljeno istraživanje Tomas „Turizam u Zagrebu“. Istraživanje se provodi već 10 godina kako je naglasila Sandra Čorak iz Instituta za turizam.
Istraživanje Tomas predstavila je Zrinka Marušić koja je među ostalim napomenula da su dolasci u hotele u Zagrebu prije deset godina bili većim dijelom u objekte s tri zvjezdice, a da danas gotovo 60 posto gostiju odsjeda u hotelima s četiri ili pet zvjezdica. Najveći broj gostiju dolazi u ljetnim mjesecima, a najviše ih je iz Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. U postocima najveći porast bilježe gosti iz Japana te iz Srbije.

Na međunarodnom sajmu turizma Crotour na Zagrebačkom velesajmu danas je predstavljeno istraživanje Tomas „Turizam u Zagrebu“. Istraživanje se provodi već 10 godina kako je naglasila Sandra Čorak iz Instituta za turizam.

Istraživanje Tomas predstavila je Zrinka Marušić koja je među ostalim napomenula da su dolasci u hotele u Zagrebu prije deset godina bili većim dijelom u objekte s tri zvjezdice, a da danas gotovo 60 posto gostiju odsjeda u hotelima s četiri ili pet zvjezdica. Najveći broj gostiju dolazi u ljetnim mjesecima, a najviše ih je iz Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. U postocima najveći porast bilježe gosti iz Japana te iz Srbije.

Po broju turista među europskim gradovima Zagreb je na četrnaestom mjestu s oko milijun noćenja godišnje. Najveći broj posjetitelja Zagreba je u dobi do 35 godina što se razlikuje od drugih europskih gradova gdje je znatno više starijih turista. Na početku mjerenja, prije deset godina, motiv dolaska bio je uglavnom poslovni, a sada je sve više gostiju koji dolaze iz turističkih pobuda. Među onima koji dolaze iz turističkih razloga prednjače Nijemci i Francuzi te Španjolci, koji više od ostalih traže zabavu, a kulturne znamenitosti najviše traže Japanci, Španjolci i Amerikanci.

Informacije o mogućnostima posjeta Zagrebu najviše se dobivaju putem interneta, a čak 51 posto turista stiže u Zagreb zrakoplovom, nešto manje automobilom, a ostali autobusom i vlakom. U ranijim godinama poslovni ljudi dolazili su uglavnom sami, dok se sada primjećuje porast dolazaka s partnerom. Duljina boravka u Zagrebu smanjuje se na dva do tri noćenja u prosjeku.

 

Turisti se najviše zadržavaju u središtu grada, na Trgu bana Jelačića, kod Katedrale, na Dolcu, te na Gornjem i u Donjem gradu. Stupanj zadovoljstva ponudom većina turista povoljno ocjenjuje glede ljubaznosti osoblja u hotelima, što se tiče komfora smještaja i lokalnog prijevoza, a također su zadovoljni slikovitošću mjesta te čistoćom zelenih i javnih površina. Najviše kritika posjetitelji Zagreba upućuju nedostatku parkinga. 



Pisane vijesti