Tjedan Istre u Europskom parlamentu

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/01_IstriaInEP_1805.jpg

Do 9. studenoga u Bruxellesu se održava istarski tjedan kojim se Istarska županija predstavlja Europskom parlamentu. U suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije otvorena je i izložba fotografija kojom su predstavljene ljepote istarske regije. Otvarajući ovo događanje, potpredsjednik EU parlamenta Pavel Telička kazao je da ga je Istra osvojila kao šarmantna i prekrasna, zanimljiva regija, pa i provokativna kao što je nekada bila Toskana, u pozitivnom smislu, istaknuvši da govori iz sasvim osobnog iskustva jer je Istru odavno otkrio i zavolio.

Župan Flego izrazio je nadu da će posjetitelji na ovaj način moći doživjeti dio istinske Istre i pozvao ih da posjete našu regiju.
 
Pomno odabrane izložene fotografije prikazuju Istru kroz njezinu stoljetnu tradiciju, očuvanu prirodu i bogatu kulturnu baštinu, ali i vrhunsku enogastronomiju, koja sve više čini regiju prepoznatljivom turističkom destinacijom na svjetskoj razini. Autori fotografija iznimni su umjetnici koji u suradnji sa županijskom turističkom zajednicom već niz godina znatno pridonose promociji Istarskog poluotoka: Renco Kosinožić, Igor Zirojević, Julien Duval, Petr Blaha, Studio Sonda, Vladimir Bugarin, Đani Celija, Dejan Hren i Danijel Bartolić.

U centralnom dijelu izložbenog prostora nalazi se skulptura koze, rad istarskog umjetnika i dizajnera Predraga Spasojevića, čijem je stvaralaštvu Jakovčić u pozdravnom govoru odao posebno priznanje, istaknuvši njegov neizbrisiv doprinos promociji Istre kao regije ne samo sunca i mora, već poluotoka s dušom.

Predstavljajući izložbu, kazao je da ona otkriva tek djelić stoljetnog nasljeđa, ali isto tako i dijela baštine kojeg je Istra stvorila posljednjih dvadesteak godina.
 
Uz izložbu fotografija, predstavljanje Istre u Europskom parlamentu prati i degustacija lokalnih proizvoda. Zastupnici i brojni posjetitelji Parlamenta tako imaju priliku kušati ekstra djevičansko maslinovo ulje Chiavalon, sireve iz žminjske mljekare Latus i istarski pršut Dujmović kao i vina iz selekcije Vinarije Kozlović te razgledati i ponijeti sa sobom neke od zanimljivih popratnih materijala Turističke zajednice Istre.

Ostale vijesti