Tisuće posjetitelja ispratile 7. Kastav Blues Festival

Slika /arhiva/014_kbf-000.jpg

Sedmo izdanje Festivala, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva te suradnji s umjetničkim ravnateljem Damirom Halilićem Halom i suorganizatorima - Turističkom zajednicom općine Viškovo, Općinom Matulji i Turističkom zajednicom općine Čavle  - sastojalo se od jedne popodnevne glazbene radionice, tri izložbe posvećene bluesu te četiri vrhunske koncertne večeri.

Pokrovitelji festivala bili su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica te Grad Kastav, Primorsko-goranska županija, županijska TZ i Hrvatska glazbena unija.

U petak, 1. kolovoza, u Matuljima je nastupio The Earl Trio (GB), poznat po blues-glazbi uz naznake americana, countryja i soula. Pjevač, tekstopisac i gitarist Stuart Earl u pratnji legendarnog slide-gitarista i prijatelja Kastav Blues Festivala Michaela Messera i jedinstvenoga ritam-gitarista Lyndona Webba izveli su odlične pjesme, a glazbena izvedba uz neizostavne slide-dionice bila je vjerna slika susreta J. J. Calea i Rya Coodera u omiljenom baru Erica Claptona.

Iste je večeri Tony Lee King (HR), glasnogovornik hrvatskoga bluesa, kako ga je nazvao naš najbolji, nažalost pokojni, glazbeni kritičar Dražen Vrdoljak, na scenu je izašao s novim bandom i odličnim programom.

Slijedeći dan, u subotu, 2. kolovoza, na centralnoj večeri Festivala u Kastvu, koncert je započeo nastupom grupe Delta Blues Gang iz Pule. Pobjednici natjecanja Croatia Blues Challenge i jedini hrvatski predstavnici u kategoriji banda koji je u Memphisu prošao do polufinala na najprestižnijem svjetskom natjecanju s temom bluesa, dobrano su zagrijali nekoliko tisuća posjetilaca. U odličnoj atmosferi, posjetitelji su u nastavku imali mogućnost uživati u glazbenoj „poslastici“: Eugene Hideway Bridges, američki glazbenik iz New Orleansa pravi je primjer glazbenoga nomada; headliner je najvećih blues-festivala u SAD-u, Europi, Australiji, Singapuru, Novom Zelandu, svugdje gdje ga put nanese. Izvrsna večer završila je nastupom umjetničkog ravnatelja i jednog od najboljih hrvatskih gitarista Damira Halilića Hala, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Porin za najbolju originalnu vokalnu ili instrumentalnu skladbu za kazalište, film i/ili tv.

Treće večeri, 3. kolovoza u Viškovu, u Ronjgima, usprkos kiši koja je prijetila i nastojala poremetiti planirano, vjerna publika nije odustajala. Program pod naslovom Tribute to Rory Gallagher izveo je sastav "Taste of Blues", čiji su članovi vrhunski hrvatski glazbenici: Tomas Krkač (bas/voc), Branimir Bogunović – Pif (gitara/voc) i Krešo Randić (bubanj), a koji su odličnim  nastupom podsjetili publiku na ovoga gitarističkog virtuoza i vrijeme njegove najveće umjetničke produkcije. U nastavku večeri brojna je publika uživala u vrhunskom nastupu Stevie Nimmo Tria iz Velike Britanije. Stevie Nimmo je polovica priznate škotske glazbene poslastice Nimmo Brothers i dobro je znan glazbenik u krugu ljubitelja bluesa. Nakon pet albuma s Nimmo Brothers i solo albuma iz 2010. godine, Stevie Nimmo nastupio je na Kastav Blues Festivalu s još dvojicom vrsnih glazbenika – Craig Baconom i Mat Beableom.

U ponedjeljak, 4. kolovoza, završna večer Festivala održana je u Čavlima, u kaštelu Grada Grobnika. Hrvatski duo Alba&Leo u startu je oduševio sve prisutne. Mlada pjevačica Alba Načinović svojom nevjerojatnom interpretacijom nikoga nije ostavila ravnodušnim. A da se zidine Kaštela dobro "slažu"  s bluesom dokazao je nastavak večeri s gošćom iz Amerike, Ty Le Blanc, i njenim pratećim bandom. Američka glazbenica afričkih odnosno francuskih korijena došla je iz Louisiane (USA) i na ovom je Kastav Blues Festivalu nastupila s vrhunskim talijanskim i hrvatskim glazbenicima, od kojih je Zoran Majstorović izazivao i njeno, ne samo oduševljenje publike.

Svakako treba spomenuti i popratna događanja. U subotu, 2. kolovoza u Kastvu, otvorene su tri izložbe: u Bistrou Loža izložba Božidara Milinovića – Mr. JAZZ-a  pod nazivom „My Special Blues“, te Claudie Lešnjaković u Guitar caffeu pod nazivom „Only Blues“. U neposrednoj blizini pozornice, na prostoru terase bivše „oštarije“, umjetnik Emil Knapić pod nazivom „Akcenti vremena“ izložio je nekoliko skulptura, od kojih je jednu osmislio i izradio kako bi, u ime Organizatora, bila dodijeljena zaslužnoj osobi, instituciji ili izvođaču KBF-a. Ponosni vlasnik ovogodišnje skulpture pod nazivom „Licem u lice“ postao je, zasluženo, Michael Messer.

U nedjelju, 3. kolovoza pod kastavskom Ložom, Michael Messer, jedan je od vodećih britanskih slide-gitarista i dvostruki dobitnik BBC-jeve nagrade za akustičnoga blues-glazbenika godine, i njegov The Earl Trio održali su, do sada, najbolje posjećenu glazbeno-edukativnu radionicu.

Festival je medijski, uz čak 23 medijska pokrovitelja, bio izuzetno dobro popraćen, i zahvaljujući upravo brojnim najavama putem radio postaja, televizijskih kuća i tiskovina te distribuciji letaka, plakata i jumbo plakata manifestacije, objavama na službenoj stranici Festivala i brojnim, relevantnim mrežnim stranicama, društvenim mrežama i dr., okupio nekoliko tisuća posjetitelja iz svih krajeva svijeta, što potvrđuje da je ovo pravo vrijeme i prava glazba za domaće i strane goste koji vole blues.



Pisane vijesti