Iz programa Konkurentnost turističkog gospodarstva 3 milijuna i 680 tisuća kuna za razvoj turizma na OPG-ovima

Slika /arhiva/mint.jpg

Ministarstvo turizma kroz program dodjele bespovratnih potpora pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, financira, između ostalog, i razvoj turizma na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG). Tako je ove godine Ministarstvo turizma odobrilo financiranje 83 projekta u ukupnoj vrijednosti od 3 milijuna i 680 tisuća kuna za OPG-ove diljem Hrvatske. Tako će, prema odobrenim sredstvima, hrvatska turistička ponuda biti bogatija za 20 novih kušaonica vina i maslinovog ulja na OPG-ovima  „Program poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva usmjeren je na podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma, kroz podizanje kvalitete smještaja, dodatnih sadržaja u smještaju, uključivanje u prestižna udruženja, podizanje prepoznatljivosti brenda, korištenje novih tehnologija, pripreme projektne dokumentacije. Dakle, radi se o najširem  paketu koji je usmjeren na podizanje kvalitete turističkih proizvoda i usluge te svega onoga što poboljšava turistički doživljaj prilikom boravka u destinaciji. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva vrlo su bitan segment ponude, u kojem turist može uživati u domaćim proizvodima, ali i iskusiti kakav je autohtoni život u Hrvatskoj, te osjetiti duh naše tradicije i baštine“, ističe ministar turizma Darko Lorencin.

Ministarstvo turizma kroz program dodjele bespovratnih potpora pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, financira, između ostalog, i razvoj turizma na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG). Tako je ove godine Ministarstvo turizma odobrilo financiranje 83 projekta u ukupnoj vrijednosti od 3 milijuna i 680 tisuća kuna za OPG-ove diljem Hrvatske.

Tako će, prema odobrenim sredstvima, hrvatska turistička ponuda biti bogatija za 20 novih kušaonica vina i maslinovog ulja na OPG-ovima - četiri iz Zadarske županije, tri iz Bjelovarsko-bilogorske, po dva iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Sisačko-moslavačke te Međimurske županije i po jedan iz Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke te Virovitičko-podravske županije.

Osim kušaonica vina i maslinovog ulja, među projektima za koja su odobrena sredstva Ministarstva turizma, nalaze se primjerice, i gradnja bazena u sklopu OPG-ova, ulaganje u uređenje izletišta, razvoj dodatnih sportsko-rekreativnih i kreativno-edukativnih sadržaja, rekonstrukcije kamenih mlinova, uređenje apartmana, izgradnja vidikovaca i vjetroelektrane i drugo.

Ukupan budžet programa Konkurentnost turističkog gospodarstva iznosio je 26,65 milijuna kuna, a na mjeru A3 koja se odnosi na OPG-ovce otpada gotovo 4 milijuna kuna. Cjelokupni rezultati ovog programa mogu se pronaći na linku: www.mint.hr/default.aspx?id=7936

„Program poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva usmjeren je na podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma, kroz podizanje kvalitete smještaja, dodatnih sadržaja u smještaju, uključivanje u prestižna udruženja, podizanje prepoznatljivosti brenda, korištenje novih tehnologija, pripreme projektne dokumentacije. Dakle, radi se o najširem  paketu koji je usmjeren na podizanje kvalitete turističkih proizvoda i usluge te svega onoga što poboljšava turistički doživljaj prilikom boravka u destinaciji. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva vrlo su bitan segment ponude, u kojem turist može uživati u domaćim proizvodima, ali i iskusiti kakav je autohtoni život u Hrvatskoj, te osjetiti duh naše tradicije i baštine“, ističe ministar turizma Darko Lorencin.



Pisane vijesti