Svjetski turizam u 2007. premašio očekivanja s 900 milijuna dolazaka

Slika /arhiva/UNWTO(1).jpg

Rezultati ostvareni u svjetskom turizmu prošle godine premašili su očekivanja s gotovo 900 milijuna zabilježenih međunarodnih turističkih dolazaka, što je za oko 52 milijuna ili 6 posto više nego 2006., pokazalo je najnovije izdanje turističkog barometra specijalizirana agencija UN-a za turizam (UNWTO).

Turistički barometar UNWTO donosi tri puta godišnje i u njemu sažima turističke rezultate za cijeli svijet.

U tom se dokumentu navodi i da se broj međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u zadnje dvije godine povećao za oko 100 milijuna, kao i da su porasti tih dolazaka svake godine bili veći od očekivanih 4 do 5 posto.
Ističe se i da se od prošlogodišnjih 52 milijuna turističkih dolazaka više ostvarenih nego u 2006. najviše, po 19 i 17 milijuna, odnosi na Europu te Aziju i Pacifik. Obje Amerike posjetilo je oko 6 milijuna turista više, Afriku oko 3 milijuna, a Srednji istok oko 5 milijuna više nego u 2006.

Promatrano po svjetskim regijama najjači su porasti turističkog fizičkog prometa od 13 i 10 posto u prošloj godini zabilježeni na Srednjem istoku te Aziji i Pacifiku, a slijedi Afrika s porastom od 8 posto, obje Amerike s 5 posto više dolazaka te Europa s porastom od 4 posto.

U vezi Europe navodi se da je i prošle godine na tzv. starom kontinentu iznova zabilježeno najviše turističkih dolazaka, gotovo 50 posto od ukupnih u svijetu ili 480 milijuna.

Pritom su najznačajnije poraste u odnosu na 2006. zabilježile zemlje na sjeveru Europe te na Mediteranu, prosječno od 4 do 7 posto.

Na Mediteranu pak najveće poraste bilježe Turska i Grčka, po 12 posto, a slijedi Portugal s 10 posto više dolazaka, te Italija s 7 posto više. Osim mediteranskih jedina zemlja u Europi koja je imala još 7 postotni rast dolazaka je Švicarska, a nakon nje po porastu prometa slijede Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora te druge.

UNWTO je za 2007. prognozirao porast svjetskog turističkog fizičkog prometa od 4 posto u odnosu na 2006., što je premašeno zahvaljujući, kako ističu, ključnim faktorima rasta poput povećanog investiranja u infrastrukturu, marketing i promociju te razvoj pojedinih nacionalnih tržišta.

Razlog porasta vide i u liberalizaciji zračnog prijevoza odnosno povećanoj međuregionalnoj suradnji te jačanju javno-privatnog partnerstva u turizmu.

Za ovu godinu predviđaju nastavak pozitivnog turističkog trenda na globalnoj razini, iako napominju da bi na to mogle utjecati visoke cijene nafte te drugi krizni elementi pojedinih nacionalnih ekonomija.
(informacije:Hina, slika:www.unwto.org)



Pisane vijesti