Svjetski poznati chefovi s Michelinovom zvjezdicom prvi put u Vukovaru

  • Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180515_htz_chefs1.jpg
  • Slika https://www.htz.hr/hr-HR
  • Slika https://www.htz.hr/hr-HR
  • Slika https://www.htz.hr/hr-HR

Hrvatska turistička zajednica (HTZ), u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom, u vukovarskom hotelu Lav II organizirala je „Hrvatska 365 Gourmet“ radionicu, koja je okupila više od 40 sudionika. Na radionici su predavanja održali vrhunski chefovi Michelina, Lionel Levy i Frank Renimel. O aktualnim temama iz domene upravljanja brendom u eno-gastronomiji govorila je brend menadžerica Elena Schipani, koja radi na promociji hrane i pića, ali i kao brand manager za brojne tvrtke i ustanove. Radionici je prisustvovala i ugledna sommelierka Mira Šemić, koja je održala predavanje s temom sljubljivanja hrane i poznatih hrvatskih vina.

„Izuzetno me veseli što je Vukovar domaćin radionice posvećene izvrsnosti u eno-gastronomiji. Promocija turizma u Slavoniji te na kontinentu jedan je od ciljeva HTZ-a, a ova je radionica samo jedna u nizu aktivnosti koje provodimo s ciljem promoviranja Slavonije i njene turističke ponude. Slavonija, uz nadaleko poznatu gostoljubivost te raznovrsnu, bogatu, tradicionalnu i autohtonu eno-gastronomsku ponudu ima sve potrebne resurse za snažan razvoj turizma te sam siguran kako je današnje druženje brojnim slavonskim chefovima poslužilo za stjecanje novih znanja, iskustva i kontakata na temelju kojih će kreirati svoju buduću zanimljivu kulinarsku ponudu“, izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Chef Lionel Levy, koji je u sklopu radionice u Vukovaru održao predavanje o temi inovacija u tradicionalnim receptima, naglasio je kako se Hrvatska doista može pohvaliti bogatstvom resursa u eno-gastronomiji.

„Sudjelovao sam na svim radionicama diljem Hrvatske, a Vukovar mi se čini kao prekrasan kontinentalni grad. Ovdje su recepti i tradicionalna kuhinja puno konkretniji, a riječna riba se čini kao bitan dio kulinarske tradicije. Smatram da je vrlo važno zadržati efekt autentičnosti po kojoj je hrvatska gastronomija prepoznatljiva“, zaključio je chef Levy, pritom zahvalivši Hrvatskoj turističkoj zajednici na pozivu.

Chef Frank Renimel, koji je na radionici govorio o ljubavi prema gastronomiji, zanat je učio od najboljih francuskih chefova, a Michelinova zvjezdica mu je dodijeljena 2003. godine, kada mu je bilo samo 28 godina.

„U gastronomiji je vrlo važno kontinuirano educiranje i želja za napretkom. Također je važno slijediti svoje instinkte i ciljeve, a osobno tražim kreativnost i inspiraciju u svakodnevnim stvarima “, poručio je chef Renimel.

Podsjećamo kako je serija radionica održana tijekom 2017. godine i to u Splitu, Opatiji, Osijeku i Zagrebu, dok su tijekom 2018. godine održane radionice u Puli i danas u Vukovaru. Radionice su namijenjene chefovima i imaju edukativnu ulogu, a osnovni cilj je prezentacija vrhunskih znanja s područja eno-gastronomije.

Pisane vijesti