Svjetski poznati chefovi s Michelinovom zvjezdicom na radionici „Hrvatska 365 Gourmet“

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/181119_gourmet1.jpg

Edukacijska radionica „Hrvatska 365 Gourmet“ danas je u Dubrovniku okupila više od 80 sudionika u hotelu Kompas, koji od svjetski poznatih chefova i eno-gastronomskih stručnjaka imaju priliku čuti sve pojedinosti o eno-gastronomskim turističkim proizvodima. Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom, 20. studenoga u Hotelu Turist u Varaždinu, organizira istu radionicu na kojoj će se sudionicima pružiti vrhunski edukativni sadržaj i informacije o svjetskim trendovima u segmentu gastronomije i enologije, ali i marketinga.

„Izuzetno me veseli što će među gradovima domaćinima ovih radionica biti i Varaždin. Promocija turizma na kontinentu jedan je od ciljeva Hrvatske turističke zajednice, a ova je radionica samo jedna od brojnih aktivnosti koje provodimo s ciljem poticanja kvalitete u važnom segmentu kao što je eno-gastronomija. Ovo je ujedno odlična prilika svim turističkim djelatnicima i ljubiteljima gastronomije da čuju savjete i tajne vrhunskih svjetskih chefova na temelju kojih će u svojim destinacijama kreirati buduću zanimljivu kulinarsku ponudu“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako su dosad radionice uspješno održane u gradovima među kojima su Dubrovnik, Zagreb, Opatija, Vukovar i drugi.
 
U sklopu radionice sudionici će imati priliku odslušati predavanje „Plodovi mora, alge i njihovo sljubljivanje - Pečeni ulov“, kojeg će održati chef Giuseppe Mancino, nositelj dvije Michelinove zvjezdice iz restorana Il picollo principe iz Viareggija. Mancinovo predavanje će sadržavati show cooking baziran na plodovima mora i algama te njihovom sljubljivanju u nezaboravan gastronomski užitak. „Moja je kuhinja svojevrsna mješavina kreativnosti i klasicizma. Trudimo se obnoviti tipična jela, a da pritom ne mijenjamo tradicionalne okuse“, poručio je Mancino.
 
Predavanje s temom „La Capinera kao bogatstvo sicilijanske kuhinje obnovljene inteligentnom i inovativnom kreativnošću“ održat će chef Pietro D'Agostino, nositelj jedne Michelinove zvjezdice iz restorana La Capinera iz Taormine. Njegovo će predavanje sadržavati teorijski dio o funkcioniranju restorana posvećenom bogatstvu sicilijanske kuhinje s inteligentnom i inovativnom kreativnošću čime će se sudionicima staviti naglasak na usvajanju praktičnih znanja i vještina.
 
Među temama koje će se obraditi su i deserti, somelijerstvo te marketing. Tako će predavanje „Impresivan desert za prekrasne uspomene“ održati Bruno Pastorelli, chef slastičar iz Assiette Champenoise iz Reimsa. Njegovo će predavanje uključivati pripremu autorskih recepata, a polaznici će imati priliku naučiti pripremu francuskih slastica poput nougata, karamela i marshmallowa. Chef Bruno pravi je slastičarski genij te je tvorac poznate škole slastičarenja ELDA u Španjolskoj. Predavanje „Sommellerie: prijenos kroz osjetila za zadovoljstvo gosta“ održat će Maurizio Dante Filippi, koji će se usredotočit na učinkovito komuniciranje povijesti vina, ali i na načine kako okuse hrvatskih vina prezentirati gostu koji nije upoznat sa sortama i regijama koje se nalaze u Hrvatskoj.
 
Radionicu će predavanjem o marketingu zaključiti Gabriel Vasquez, koji će održati predavanje pod nazivom „Strategija cijena, e-ugled povezan s kulturnom baštinom“. Vasquez, inače izvršni MBA te magistar marketinga i upravljanja prodajom, govorit će o mogućnostima brendiranja određenog područja ili destinacije kroz hranu, ali i mogućnosti da neko geografsko područje brendira hranu. „Lokalna i regionalna hrana daju dodatnu vrijednost destinaciji i na taj način doprinose kompetitivnosti zemljopisnog područja. Promocija destinacije kroz gastronomiju mora se obaviti kroz čistu diferencijaciju i dodanu vrijednost od njenih kulinarskih izvora pa je nužno imati kuhinju koja je prepoznatljiva putnicima i turistima te koja je priznata u svijetu“, naglašava Vasquez.

Pisane vijesti