​Europska komisija objavila Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+: Sport za 2019. godinu

Slika /AAA_2020_MINTIS/sport_arhiva/200124_erasmussport.jpg

Na Poziv se mogu prijaviti sve neprofitne organizacije koje djeluju u području športa odnosno športske udruge te tijela javne vlasti i obrazovne institucije koje se bave znanstvenim radom ili obrazovanjem kadrova u športu.

Europska komisija objavila je Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+:Sport za 2019. godinu na koji se mogu prijaviti sve neprofitne organizacije koje djeluju u području športa odnosno športske udruge te tijela javne vlasti i obrazovne institucije koje se bave znanstvenim radom ili obrazovanjem kadrova u športu.

Erasmus+ Info dan, kao i prethodnih godina, održat će se početkom veljače 2019. godine u Briselu, prijave na Info dan bit će otvorene od studenoga 2018. godine.  Nakon Info dana u Briselu održat će se će nacionalni Info dan u Zagrebu na kojem će se potencijalnim prijaviteljima predstaviti Program Erasmus+:Sport i smjernice za prijavu na poziv.
U pripremi su i regionalne stručne radionice u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport i Hrvatskog olimpijskog odbora koje će se održati u Splitu, Osijeku i Zagrebu. Obavijest o datumu i mjestu održavanja kao i obrazac za prijavu biti će objavljeni uskoro na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za šport.

Projekt treba biti prijavljen na jednu od tri područja aktivnosti - suradnička partnerstva, mala suradnička partnerstva ili neprofitni europski športski događaji. Proračun za potpore projektima u području sporta iznosi 48,6 milijuna eura namijenjenih za više od 200 projekata, koliko se procjenjuje da će ih dobiti novčanu potporu.

Potpore za mala suradnička partnerstva mogu iznositi najviše do 60.000 € , dok za neprofitne europske sportske događaje mogu dosegnuti i do 500.000 €. Spomenutu novčanu potporu mogu dobiti projekti koji se bave različitim problemima u području športa kao što su doping, namještanje utakmica, nasilje i diskriminacija u sportu. Također, prijaviti se mogu projekti kojima se promiče dobro upravljanje u športu, projekti kojima je cilj povećanje broja građana u športskim aktivnostima i broja volontera u športu te neprofitna europska sportska događanja. Konkurirati mogu i promicatelji socijalne uključenosti kroz šport, poboljšanja ravnopravnosti spolova u športu ili podizanja svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti i njezina pozitivnog utjecaja na zdravlje građana.

Rok za podnošenje novih prijedloga je 4. travnja 2019. godine. Informacije o uvjetima prijave objavljeni su u Programskom vodiču na Erasmus+ mrežnim stranicama Europske komisije, a tekst Poziva dostupan je na službenim jezicima Europske unije na sljedećoj poveznici.

Pisane vijesti