Svibanj u znaku Apoksiomenove antičke kuhinje i doživljaja zdravlja

Slika /arhiva/M_Vrdoljak_Apoksiomen_mv1.jpg

Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada i ovog su proljeća organizirali mnoštvo događanja u kojima kroz razne teme i tematska putovanja spajaju različite ukuse pod jedinstvenom ljekovitom klimom, gustom vegetacijom i miomirisnim blagodatima otoka vitalnosti.

U suradnji s lošinjskim ugostiteljima već devetu godinu, Grad i TZ Malog Lošinja tijekom mjeseca svibnja, organiziraju Feštu lošinjske kuhinje. Ovogodišnja je tema Apoksiomenova antička kuhinja, inspirirana važnim otkrićem dragocjene skulpture grčkog atleta Apoksiomena, nađenog upravo na području lošinjskog podmorja. 

Tijekom svibnja, 17 ugostiteljskih objekata nudit će domaće specijalitete pripremljene na bazi namirnica i načina pripreme kao u doba antike, sastavljene od dva menija s tri slijeda i čašom vina, po popularnim cijenama.

Fešta lošinjske kuhinje počinje sutra poslijepodne, na glavnom malološinjskom trgu, uz prezentaciju i degustaciju jela svih ugostiteljskih objekata sudionika Fešte, a predstavit će se i učenici Srednje ugostitteljske škole „Ambroz Haračić“ te tri vinarije.

U nastavku gastro doživljaja Lošinj će u svibnju posjetiti Slavonci koji će u cilju spajanja „zelene i plave Hrvatske“ predstaviti svoje ekološki uzgojene proizvode i specijalitete te domaće rukotvorine i nošnje popraćene folklornim nastupom i nezaobilaznim tamburašima. Njegovanje tradicijskih obilježja nastavlja se održavanjem 'Nerezinskog Muaja', starog običaja veličanja proljeća, mladosti i novog života, a tradicionalno se održava i '5. Međunarodni festival meha' u sklopu kojeg će domaća i strana folklorna društva predstaviti glazbenu povijest otočja te svojim jedinstvenim i autentičnim nastupom predočiti viziju svoga zavičaja.


Pisane vijesti