Sveti Martin na Muri - hrvatski pobjednik za Europsku turističku destinaciju izvrsnosti

Slika /arhiva/sv_martin_na_muri.jpg

Sveti Martin na Muri u Međimurskoj županiji hrvatski je pobjednik za izbor Europske turističke destinacije izvrsnosti koja se ove godine prvi puta bira na temu najbolje nove seoske destinacije, priopćili su danas iz Hrvatske turističke zajednice.

Povjerenstvo HTZ-a je odlučilo da nacionalni pobjednik bude sv. Martin na Muri u konkurenciji između još 16 kandidiranih destinacija koje su obišli od 19. do 30. ožujka. Naime, do ožujka su turističke zajednice županija dostavile kandidature za ovaj pilot projekt Europske komisije, a ostale kandidature bile su: Pustara Višnjica (Virovitičko-podravska županija), Veliko Trojstvo i Sirač (Bjelovarsko-bilogorska županija), Stara Kapela i Sibinj (Brodsko-posavska županija), Ivankovo (Vukovarsko-srijemska županija), Bilje i Karanac (Osječko-baranjska županija), Brod na Kupi, Lokve, Dobrinj i Lovranska Draga (Primorsko-goranska županija) te Roč, Hum, Bačva i Svetvinčenat (Istarska županija).

Glavni kriteriji bili su da je destinacija barem u jednoj od posljednje 3 godine imala inicijative koje su doprinijele promociji lokalne turističke ponude kroz bolje očuvanje i vrednovanje prirodne i kulturne baštine sela, te da je prihvatila generalni pristup upravljanja vlastitom turističkom ponudom na način da osigura socijalnu, kulturnu i okolišnu održivost.

Tijekom 2005. godine Europski je parlament predložio Europskoj komisiji (EK) da se u EU provede izbor Europske (turističke) destinacije izvrsnosti. Svi nacionalni pobjednici će biti predstavljeni 26. listopada 2007. u portugalskom Algarveu tijekom 6. Europskog turističkog foruma te će se omogućiti pristup posebno određenom prostoru za uspješne destinacije na Europskom portalu turističkih destinacija. Namjera je da se u konačnici lansira mreža europskih destinacija izvrsnosti.

Ciljevi ovog pilot projekta EK su promicanje europskog turizma, stvaranje svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanje svih zemalja i regija, ublažavanje sezonalnosti, pokušaj da se izbalansiraju turistički tokovi (kako vremenski tako i destinacijski), stvori platforma za razmjenu dobrih primjera na europskoj razini, promovira umrežavanje nagrađenih destinacija, te stimuliraju druge destinacije da usvoje modele održivog razvoja turizma.
 



Pisane vijesti