Svečano otvorene 43. vinkovačke jeseni

Slika /arhiva/080912-vinkovacke-j.jpg

Glazbeno-scenskom priredbom pod nazivom "Tamburo miljenice" večeras su na Trgu dr. Franje Tuđmana u Vinkovcima otvorene 43. vinkovačke jeseni -manifestacija tradicijske kulture, posvećena hrvatskoj tradicijskoj baštini te njezinom očuvanju i promicanju.

U ime visokoga pokrovitelja 43. vinkovačkih jeseni, predsjednika Vlade Ive Sanadera, manifestaciju je otvorenom proglasila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

"Budimo i sada u mislima i srcima s hrvatskim braniteljima koji su branili Vinkovce i Hrvatsku jer da nije bilo njih, ne bismo niti mi večeras bili na ovom mjestu", kazala je Kosor zahvalivši Vinkovčanima što su, kako je rekla, i u najtežim ratnim vremenima čuvali i očuvali tradiciju i narodnu baštinu.

Predsjednik Organizacijskog odbora 43. vinkovačkih jeseni i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić rekao je da su "Vinkovačke jeseni" odraz ljubavi Slavonca prema narodnoj baštini, istaknuvši da je u tu manifestaciju od njezinih početaka bila utkana "široka slavonska duša".

Među brojnim posjetiteljima, uzvanicima i gostima bili su i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković te nadbiskup đakovački i osječki msgr. Marin Srakić.

U programu svečanosti nastupili su glumci hrvatskoga glumišta, brojni tamburaški sastavi te folklorne i pjevačke skupine iz Slavonije i Baranje.

Svečanost otvorenja završila je velikim slavonskim kolom svih sudionika te vatrometom nad Bosutom.

Ovogodišnje "Vinkovačke jeseni" traju do 14. rujna, a u sklopu te priredbe bit će održano pedesetak folklornih, kulturnih, gospodarskih, sportskih i zabavnih priredbi s oko osam tisuća sudionika. (Hina)



Pisane vijesti