Svečano obilježeno 60 godina Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza

Slika /arhiva/1_FaH-hfhs-d-sencar.jpg

Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) svečano je večeras obilježio 60 godina postojanja i kontinuiranih aktivnosti na razvoju i promociji omladinskog turizma i hostelinga u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, što je svojim dolaskom i pokroviteljstvom podržao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je naglasio da je HFHS svojim radom oplemenio živote brojnih mladih ljudi. Posebna je vrijednost HFHS-a ne samo u hostelima i organizaciji putovanja mladih, nego i u njegovim odgojno-obrazovnim programima, istaknuo je Josipović na svečanosti održanoj u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici na kojoj se okupilo dvjestotinjak uzvanika, među kojima i predstavnici hostelskih saveza susjednih država. Čestitavši obljetnicu, predsjednik Josipović je pozvao resorno ministarstvo i Vladu da učine sve da se ojača ferijalna infrastruktura, a nada se i da će država više pomoći njihov rad. Čestitke je na svečanosti uputio i ministar turizma Veljko Ostojić kazavši da u Ministarstvu HFHS ima kvalitetnog i konkretnog partnera za sve projekte, ne samo zbog sve boljih rezultata nego i zbog mladih turista čiji je doživljaj i emocija važna za njihov kasniji ponovni dolazak u Hrvatsku.

Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) svečano je večeras obilježio 60 godina postojanja i kontinuiranih aktivnosti na razvoju i promociji omladinskog turizma i hostelinga u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, što je svojim dolaskom i pokroviteljstvom podržao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je naglasio da je HFHS svojim radom oplemenio živote brojnih mladih ljudi.

Posebna je vrijednost HFHS-a ne samo u hostelima i organizaciji putovanja mladih, nego i u njegovim odgojno-obrazovnim programima, istaknuo je Josipović na svečanosti održanoj u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici na kojoj se okupilo dvjestotinjak uzvanika, među kojima i predstavnici hostelskih saveza susjednih država. Čestitavši obljetnicu, predsjednik Josipović je pozvao resorno ministarstvo i Vladu da učine sve da se ojača ferijalna infrastruktura, a nada se i da će država više pomoći njihov rad.

Čestitke je na svečanosti uputio i ministar turizma Veljko Ostojić kazavši da u Ministarstvu HFHS ima kvalitetnog i konkretnog partnera za sve projekte, ne samo zbog sve boljih rezultata nego i zbog mladih turista čiji je doživljaj i emocija važna za njihov kasniji ponovni dolazak u Hrvatsku.

HFHS je, podsjetio je njegov predsjednik Marijan Polašek, osnovan na današnji datum prije 60 godina na inicijativu mladih i njihove želje za organiziranim putovanjima po Hrvatskoj i u inozemstvu, što taj Savez i danas radi, istodobno nudeći mladima niz različitih edukativnih i drugih programa u svojim objektima-hostelima.

Ukupno danas HFHS upravlja sa svojih sedam hostela i još pet pridruženih u kojima se svake godine bilježe porasti dolazaka i noćenja mladih turista od 8 do 10 posto, čime hosteli i omladinski turizam predstavljaju i jedan od najpropulzivnijih segmenata hrvatskog turizma. S obzirom na potražnju i pojačane dolaske mladih iz gotovo cijelog svijeta, hosteli su hit i u hrvatskom turizmu, ali ne samo za turiste nego i među poduzetnicima, jer se u zadnjih deset godina njihov broj sa 14 povećao na više od 80. Osim 60 godina od osnivanja, HFHS je danas obilježio još dvije važne obljetnice za omladinski turizam i hosteling u Hrvatskoj - 100 godina od prvog organiziranog putovanja mladih/ekskurzije te 75 godina svog hostela u Dubrovniku.

U sklopu svečanosti HFHS je dodijelio priznanja Medalje omladinskog turizma istaknutim osobama koje su svojim radom i suradnjom sa Savezom pridonijele razvoju i promociji omladinskog turizma u Hrvatskoj - Goranu Beusu Richembergu, saborskom zastupniku i predsjedniku saborskog Odbora za turizam, Sanji Horvatić iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Želimiru Kramariću i Robertu Pendeu, pomoćnicima ministra turizma, Morani Makovec iz Ministarstva socijalne politike i mladih, Tatjani Miščančuk, novinarki novinske agencije HINA, te Nevenki Pašalić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Dodijeljene su i brojne zahvalnice za suradnju, među kojima gradovima Rijeci, Osijeku i Zagrebu, Hrvatskoj turističkoj zajednici i drugima, a posebno priznanje 'Svjetski putnik' pripalo je Ivanu Raki, aktivnom članu HFHS-a koji je do sada posjetio 33 posto zemalja svijeta. (Hina)



Pisane vijesti