Četvrta sjednica Vijeća DMO za kontinentalnu Hrvatsku u znaku primjera dobre prakse

Slika /arhiva/w130130-dmo-06.jpg

Četvrta sjednica Vijeća za destinacijski menadžment (DMO) za kontinentalnu Hrvatsku, održana 30. siječnja 2013. u Purićanima kraj Bjelovara, bila je još jedna prilika za razmjenu mišljenja i iskustva članova o izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju i sustavu turističkih zajednica te za iznošenje prijedloga o njihovom rješavanju. U sklopu sjednice je predstavljen primjer dobre prakse na temelju poslovnog plana izletišta i vinotočja „Vinia“ i projekta „Vinia Avan-tour“, kojeg je pokrenulo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Šapić.

 

Govoreći o počecima razvoja projekta Saša Šapić, voditelj projekta, rekao je kako im je cilj bio postati mjesto za turiste željne opuštanja, rekreacije i boravka u prirodi te mjesto susreta različitih generacija i kultura. U projekt su krenuli 2000. godine te nakon sadnje prvih hektara vinograda, izgradili su vinski podrum i kušaonicu vina, a ubrzo nakon toga i edukacijske dvorane i ostale sadržaje. S radom izletišta i vinotočja krenuli su u svibnju prošle godine, a uz kušanje vina, turistima danas nude obilazak četiri lokacije, u sklopu projekta, biciklima, quadovima, pješačkim turama te na konjima. Cilj im je, kako kaže, pozicionirati se kao tražena destinacija hrvatskog kontinentalnog turizma s uslugom smještaja, hrane, vina i zabave.

Pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković podržao je projekt, kao primjer dobre prakse, te istaknuo kako je upravo jedan od ciljeva dobar dio domaćih poljoprivrednih proizvoda plasirati kroz turizam. Također je naglasio potrebu formiranja nacionalne udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s ciljem ostvarivanja još kvalitetnije suradnje i budućeg poslovanja. U okviru sjednice je bilo riječi i o unaprjeđenju rada Vijeća i organizaciji edukacija na regionalnoj i mikroregionalnoj razini, odnosno u skladu s potrebama javnog i privatnog turističkog sektora. Jedna od tema bila je i edukacija vezana uz mogućnost povlačenja sredstava iz strukturnih fondova Europske unije.

Direktor turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Antun Turčić u nastavku sjednice je predstavio ruralni turistički klaster pod nazivom „Srce zelene Hrvatske“, koje objedinjuje ruralnu turističku ponudu četiri županije: Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke. Uz spomenuto, na sjednici su predstavljeni i novi turistički programi Bjelovarsko-bilogorske županije: „Bjelovarska nedjelja uz caricu“, „Put ciganskih čergi“ i „Skriveno blago Veda“.

Podsjećamo, Vijeće za destinacijski menadžment za kontinentalnu Hrvatsku osnovano je u rujnu 2012. godine odlukom ministra turizma Veljka Ostojića, kao stručno i savjetodavno tijelo pri Ministarstvu turizma za razvoj kontinentalnog turizma, kojeg čine direktori turističkih ureda TZ županija kontinentalne Hrvatske i TZ Grada Zagreba,  te predstavnici Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.



Pisane vijesti