Suradnja Instituta za turizam i UNWTO-a na berlinskoj turističkoj burzi

Slika /arhiva/P-H20160127000379.JPG

Zagrebački Institut za turizam idući će tjedan na najvećoj Svjetskoj turističkoj burzi ITB u Berlinu predstaviti izvješće 'Transformativna moć turizma', u kojem se ističe uloga turizma u poticanju pozitivnih društvenih promjena i održivog razvoja, doznaje se u četvrtak od ravnateljice Instituta Sande Čorak.

Svjetska turistička burza ITB u Berlinu od 9. do 13. ožujka okupit će više od 10 tisuća izlagača iz gotovo 190 zemalja, među kojima i iz Hrvatske.

Napominjući kako je izvješće punog naziva 'Transformacijska moć turizma: paradigma promjena k većoj odgovornosti', pripremljeno u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom-UNWTO te da će biti predstavljeno drugog dana ITB-a, 10. ožujka, Čorak ističe da je ono rezultat istraživanja Instituta o ulozi turizma u transformaciji društveno-ekonomskog sustava nužno potrebnoj u današnjem kontekstu globalnih problema, od klimatskih promjena, ekonomske krize i društvene nejednakosti, do geopolitičkih konflikata.

"Već je poznato, a izvješće to i znanstveno dokazuje, da je turizam medij kroz koji turisti i lokalne zajednice razvijaju socijalnu i ekološku svijest te potiču održive prakse koje imaju pozitivan lokalni i globalni utjecaj, što ilustriraju primjeri iz 15 zemalja obuhvaćenih u izvješću", poručuje Čorak. Dodaje da je Institut upravo zbog svojih istraživačkih i znanstvenih dostignuća 2010. postao članom UNWTO-ovog Knowledge Networka.

Suradnja Instituta sa UNWTO-om krenula je i ranije, od 2007., kada je postao pridruženi član te organizacije, da bi krajem 2014. potpisao sporazum o suradnji s ciljem povećavanja znanja o turizmu provođenjem istraživanja i stalnim unapređenjem turističke statistike, izrade zajedničkih publikacija, definiranja specifičnih aktivnosti istraživanja sezonalnosti turizma i harmonizacije metodologija istraživanja turističke potražnje, kako bi se postigla veća usporedivost podataka među zemljama.

"Za nas je velika čast predstaviti to izvješće na burzi ITB koja je impresivna u svakom pogledu, od površine od 160 tisuća metara četvornih na kojoj se održava, do velikog broja izlagača iz svih segmenata turističke i industrije putovanja iz cijelog svijeta, kao i velikog broja profesionalnih posjetitelja. Vjerujemo da je to odlična prilika za promociju Instituta, ali i istraživačko-znanstvenog pristupa turizmu u Hrvatskoj", zaključuje Čorak. (Hina/FaH)



Pisane vijesti